Nyitókép forrása: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP

 

Az Európai Unió lemondta az Európa-nap alkalmából világszerte hagyományosan megtartott rendezvények közül az izraeli diplomáciai fogadást, mert azon a kormány részéről Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter vett volna részt – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

 

„Sajnálattal, de idén úgy döntöttünk, hogy lemondjuk a diplomáciai fogadást, mert nem akarunk szereplési lehetőséget adni senkinek, akinek nézetei ellentétesek az Európai Unió által képviselt értékekkel” – írták.

 

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az EU minden olyan országban megünnepli május 9-én az Európa-napot, amelyben képviseletet tart fenn. Az EU diplomáciai fogadására mindig hivatalosak a fogadó ország illetékesei is. Ezért az izraeli kormányt is kérték, hogy képviseltesse magát az ottani ünnepségen.

 

Izraelben a kormány részéről Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter jelezte részvételét – mondta a szóvivő. Ezt követően az uniós bizottság megbeszélést tartott a tagállamokkal arról, hogy mit tehet ebben ez esetben, mert – mint Stano kiemelte -, az EU „nem osztja az izraeli miniszter és pártja által vallott politikai nézeteket, azok teljesen ellentmondanak az unió által vallott elveknek és értékeknek”.

hirdetes

 

A bizottsági közleménye szerint az EU izraeli képviselete továbbra is készül az Európa-nap izraeli megünneplésére. Noha a diplomáciai fogadás elmarad, a kulturális rendezvényeket megtartják az izraeli közönség számára, „izraeli barátainkkal és partnereinkkel együtt ünnepeljük az erős és előremutató kétoldalú kapcsolatokat”.

 

Az Európa-nap az EU megalapításához vezető Schuman-nyilatkozat évfordulója. Robert Schuman francia külügyminiszter öt évvel a második világháború európai harcainak befejeződése után, 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozásának ötletét. Az Európa-nap bevezetéséről végül 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!