Nyitókép: Shutterstock

 

Az EU-s tagállamok közül Csehország vezeti be elsőként az egynapos sztrádadíjat – jövő márciustól. Az egynapos e-matrica 200 koronába, azaz 8,50 eurónak megfelelő összegbe fog kerülni.

 

Martin Kupka közlekedésügyi miniszter Prágában ismertette a közutakról szóló törvény módosítási javaslatát. Eszerint az éves matrica ára az eddigi 1500 koronáról 2300 koronára (97 euró) emelkedik. A havi autópálya-matrica ára 440 koronáról 430 koronára (18 euró), a tíznapos pedig 310 koronáról 270 koronára (11 euró) csökken.

 

Az új sztrádadíjakat a minisztérium az érvényes európai uniós irányelvek alapján dolgozta ki” – jegyezte meg Kupka. “Olyan kompromisszumos megoldást kerestünk, amely még elfogadható a lakosságnak, míg az államnak is nyereséget biztosít” – indokolta a döntést a miniszter. “Az éves kupon ára 2012 óta nem változott, az új ár gyakorlatilag csak az inflációt követi” – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

A cseh állam bevétele az autómatricák eladásából tavaly mintegy 5,8 milliárd koronát tett ki. A miniszter úgy véli, hogy jövőre ez az összeg mintegy 1,3 milliárd koronával lehetne magasabb. Csehországban jelenleg 1365 kilométernyi autósztráda van, ebből 226,5 kilométer használata illetékmentes. A következő két évben a tervek szerint mintegy 200 kilométer új sztrádát adnak át a forgalomnak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!