Nyitókép: AP Photo/Gregorio Borgia

 

Az ukrán elnök a pápa mellett Giorgia Meloni kormányfővel és Sergio Mattarella köztársasági elnökkel is találkozik.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan szombaton találkozik Ferenc pápával a Vatikánban – írja a Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva. A találkozóra pár nappal azután kerül sor, hogy a pápa közölte, a Szentszék részt vesz egy békemisszióban, ami megpróbál véget vetni az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak.

 

A fegyveres harcok tavaly februári kirobbanása óta Zelenszkij először találkozik majd a katolikus egyházfővel. A látogatás idejére fokozott biztonsági ellenőrzéseket vezetnek, Rómában több ezer rendőr lesz szolgálatban, valamint repülési tilalom lép életbe és megtiltják a drónok használatát is.

 hirdetes_300x300  

 

Zelenszkij a pápa mellett Giorgia Meloni olasz kormányfővel és Sergio Mattarella köztársasági elnökkel is találkozik. Látogatása során az elnök várhatóan újabb fegyverekről tárgyal majd Olaszországgal, illetve Ukrajna EU-csatlakozásához kér támogatást az olasz jobboldali kormánytól.

 

A 86 éves pápa elmondta, hogy a békemisszió keretében Kijevbe és Moszkvába is el akar látogatni, valamint korábban már azt is többször jelezte, hogy akár közvetítőként is fellépne az ügyben. Két hete Budapesten pedig  Kirill pátriárka jobbkezével, Hilarion metropolitával is találkozott, hogy megpróbálja felgyorsítani az esetleges békefolyamatokat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!