Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Moszkva elismerte, hogy Bakhmuttól északra kénytelenek voltak hátrálni az ukránok újabb ellentámadása miatt. A lépést Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezét egyenesen megfutamodásnak nevezte. Közben az oroszok azt állítják, hogy az ukránok a britektől kapott nagy hatótávolságú rakétákkal a kelet-ukrajnai, megszállt Luhanszk megyét lőtték.

 

  • Kijev jól láthatóan és összehangoltan igyekszik bekeríteni az orosz erőket Bakhmutban. Az elmúlt napokban több sikert is elértek az ukránok, állításuk szerint 2 kilométerrel szorították visszább az oroszokat. Szombaton Moszkva is elismerte, hogy a város északi határvidékén egy ukrán offenzíva miatt az orosz haderő visszavonult.
  • Az orosz védelmi minisztérium szerint a Nagy-Britannia által Ukrajnának küldött 250 kilométeres hatótávolságú Strom Shadow cirkálórakétákkal mértek csapást az ukránok két orosz kézen lévő kelet-ukrajnai gyárra. Moszkva állítása szerint egy húsfeldolgozó és egy polimereket gyártó üzemet ért csapás, annak ellenére, hogy britek azt „ígérték”, a fegyvereket nem polgári célpontok ellen használják majd.
  • Németország 2,7 milliárd eurós katonai támogatást nyújt Ukrajnának, bene 30 Leopard tankkal, Iris-T légvédelmi rendszerekkel, 20 Marder gyalogsági járművel, 200 drónnal, 100 egyéb páncélossal és jelentős mennyiségű munícióval. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint az újabb német támogatás annak a jele, hogy Oroszország elveszíti a háborút.
  • A német Rheinmetall vegyesvállalatot hoz létre az ukrán Ukroboronprom állami tulajdonú fegyvergyárral tankok gyártása és javítása céljából. A cég júliusban kezdheti működését, a fő feladata az Ukrajnába szállított nyugati, elsősorban német fegyverek és eszközök javítása lesz, de idővel Rheinmetall „termékek” gyártását is elindítanák az üzemben.

 

Körkép.sk

 

 hirdetes_400x285  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!