Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sergei Grits, File

 

A Bloomberg ügynökség információi szerint az EU következő, 11. számú oroszellenes szankciója tartalmazni fogja a Barátság kőolajvezeték hivatalos leállítását. Itt elsősorban Németország és Lengyelország ellátására kell gondolni, a vezeték déli ágára csatlakozó Szlovákia, Magyarország és Csehország kivételt kapna az intézkedés alól.

 

Lengyelország és Németország a gyakorlatban ma is kőolajat kaphat a Barátság vezeték északi ágából. Bár mindkét ország saját intézkedés keretében vállalta, hogy nem vásárol a folyosón keresztül orosz olajat, ennek gyakorlati kivitelezése nem száz százalékos.

 

Ettől függetlenül az orosz olaj tavaly nyáron elrendelt embargója miatt több német finomító is komoly gondba került, mert ilyen rövid idő alatt nem lehetett alternatív kőolajforrást találni. A PCK Schwedt Berlin például épp ezért visszafogta a termelését.

 

  hirdetes_300x300   

Németország és Lengyelország tavaly 480 ezer hordónyi kőolajat importált a Barátság kőolajvezetéken keresztül napi szinten.

 

Az új uniós szankciós csomaggal a Barátság kőolajvezeték szankcionálásra kerülne. Ezt leginkább a lengyelek szorgalmazzák. Egy uniós szankció esetén ugyanis úgy léphetnének vissza a szerződésben vállalt kőolajvásárlásoktól, hogy nem kellene kötbérre számolnia. Erre végül nem volt szükség, Oroszország leállította a Lengyelországba menő szállítást, a lengyelek pedig a tavasz első felében törölték utolsó megmaradt szerződésüket is.

 

Az intézkedés nem jelentené azt, hogy a Barátság kőolajvezeték északi szárnyának működése leállna. A korridoron korábban is haladt át kisebb mennyiségben kazah olaj, az uniós szankciók pedig nem vonatkoznak harmadik országokból származó importra, még akkor sem, hogy a szállítás Oroszországon keresztül történik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.