Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Emrah Gurel

 

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnök 49,51 százalékkal megnyerte Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját, de az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót szükséges tartani – közölte hétfőn Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke ankarai sajtótájékoztatóján a belföldi szavazatok 100 százalékának feldolgozottságánál.

 

A nem hivatalos végeredmény szerint Kemal Kilicdaroglu fő ellenzéki jelölt a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

 

A külföldi szavazatok közül 35 874 feldolgozása még hátra van, de így is kijelenthető, hogy egyik jelölt sem érte el az 50 százalék plusz egy voksot – közölte Ahmet Yener.

 

 hirdetes_810x300  

A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik, Sinan Ogan 5,17 százalékot, Muharrem Ince 0,44 százalékot kapott.

 

A választási tanács elnöke jelezte: a hivatalos végeredményt május 19-én, pénteken közlik.

 

A május 28-i második fordulóban a most legjobban szereplő két jelölt mérkőzik meg, tehát Erdogan és Kilicdaroglu.

 

Erdogan még nem reagált a bejelentésre.

 

Kilicdaroglu a hivatalos Twitter-fiókján arra kérte választóit, hogy ne fogja el őket a reménytelenség. Hangoztatta: talpra állnak, és együtt „hozzák” a választást. Végül csak az lesz, amit a nép mond – húzta alá.

 

Az YSK elnöke a párhuzamosan tartott, egyfordulós parlamenti választás eredményeit nem ismertette. Beszámolt viszont arról, hogy a választási részvétel belföldön 88,92 százalékos, külföldön pedig 52,69 százalékos volt.

 

A parlamenti választáson az Anadolu török állami hírügynökség által közölt adatok szerint, 99,86 százalékos feldolgozottság mellett a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 49,46 százalékot tudhat magáénak, ami a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) 267 mandátumot jelentene a 600 fős törvényhozásban.

 

A legnagyobb, Kilicdaroglu és pártja, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezette ellenzéki pártszövetség, a Nemzet Szövetsége 35,02 százaléka 169 mandátumot hozna a CHP-nek a parlamentben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!