Nyitókép forrása: SITA/Carl Court/Pool via AP

 

Az ukrajnai felső vezetés egyre többet emlegeti egy „vadészgép-koalíció” létrehozását. Legutóbb Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt erről Rishi Sunak brit kormányfővel, akinél hétfőn tett látogatást (miután Németországot és Franciaországot is megjárta).

 

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint Zelenszkij nyugati vadászgépek átadásáról egyeztetett Sunakkal, illetve közösen akarnak létrehozni egy „vadászgép-koalíciót”.

 

A kifejezés a nyugati tankok Ukrajnába küldésének tárgyalásakor merült fel. Akkor Ukrajna elsősorban német Leopard 2-eseket követelt. A nyugati országok kezdetben nagyszabású ígéreteket tettek az ukrán elnöknek, a sajtó pedig a tankszállításokat „Leopard-koalícióként” emlegette. A dolog szépséghibája az volt, hogy modern Leopard 2-eskből az ígért mennyiségnek csak a töredékét kapta meg Ukrajna, a régebbi típusból, valamint felújított nyugati és szovjet tankokból állt a nagy tankkoalíció adománya.

 

 hirdetes_300x300  

Ukrajna gyakorlatilag már a múlt évtől vadászgépeket követel a Nyugattól. Az elvárás azzal egyidőben jelent meg, hogy feltűnt a horizonton az ukrán légvédelem összeomlásának esélye. Azt ugyanis az oroszok a folyamatos drón- és rakétatámadásokkal fokozatosan lemorzsolták. Ha a légvédelem nem tudja ellátni a feladatát, akkor az orosz vadászgépek és bombázók előtt megnyílik az út Ukrajna belsejébe.

 

A modernebb orosz vadászgépekkel szemben a régebbi MiG-29-esek nem sokat érnek. Ezért fogalmazódott meg az ukrán vezetésben, hogy legalább 200 (!) nyugati, modern, legalább 4. generációs vadászégépet kérnek.

 

Az egy másik kérdés, hogy ez a vörös vonal igen nagy valószínűséggel a konfliktus földrajzi kiszélesedését vonja maga után. Ukrajnában ugyanis nem nagyon vannak már olyan repterek, amelyek képesek fogadni a modern nyugati vadászgépeket. Elég arra gondolnunk, hogy Szlovákiának is százmillió euróból kell felújítania a szliácsi katonai repteret, hogy az amerikaiaktól vásárolt F-16-osokat egyáltalán fogadni tudja.

 

Vagyis, ha Ukrajna vadászgépeket kap – márpedig a pilóták kiképzését már megkezdték -, akkor a gépeknek biztonságos fel- és leszállóhelyre lesz szüksége. Mivel azt Ukrajnában nem tudják biztosítani, más megoldást kell találniuk – és itt elméletben felmerül az a veszélyes elgondolás, hogy Lengyelországból, Romániából induljanak azok a gépek, amelyek aztán orosz vadászgépekkel vívnak csatát.

 

„Látom, hogy a közeljövőben nagyon fontos bejeletésre kerülhet sor, de még sokat kell rajta dolgoznunk”

 

fogalmazott Zelenszkij, ami után Sunak jelezte, hogy Nagy-Britannia kész segíteni az ukrán pilóták kiképzését nyugati vadászgépek használatára. Azt is hozzátette azonban, hogy a vadászgépek átadása „nagyon nehéz” kérdés.

 

„Kulcsszereplői leszünk annak a koalíciónak, amely támogatni fogja Volodimirt és Ukrajnát. Ahogy Volodimirrel is beszéltünk róla, a vadászgép-potenciál kiépítése nem könnyű feladat”

 

fogalmazott Sunak. Nagy-Britannia a nyáron kezdené az ukrán pilóták kiképzését.

 

A nyugat-európai országok és az USA nem csak stratégiai okokból vonakodnak teljesíteni az ukránok ezen követelését. Egy vadászgép ára több tízmillió euró, és elkerülhetetlen lesz, hogy legyenek veszteségek a légicsaták során. Ez pedig komoly anyagi dilemmát jelent.

 

Az ukránok választása egyébként azért esett az F-16-os gépekre, mert ezekből áll legtöbb rendelkezésre az Ukrajnát támogató országok légierejében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!