Nyitókép: Lisa Leutner/AP

 

Kalr Nehammer osztrák kancellár pénteken elutasította országa részvételét Ukrajna aknamentesítésében.

 

Szerinte egyetlen osztrák katona sem léphet be Ukrajna területére, amíg az ország háborús övezet.

 

„Bárki, aki osztrák katonákat akar küldeni egy háborús övezetbe, azt kockáztatja, hogy nem jön vissza élve” – ​​mondta Nehammer. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen küldetés Ausztria semlegessége miatt is problematikus lenne. Bécs azonban jelenleg a pénzügyi részvétel lehetőségét vizsgálja egy ilyen kezdeményezésben.

 hirdetes_810x300  

 

Andrij Meľnyk ukrán külügyminiszter-helyettes csalódottságának adott hangot Ausztria álláspontja miatt az Ö1 rádióműsorban. Meľnyk felszólította Ausztriát, hogy humanitárius gesztusként segítsen az aknamentesítésben. Elmondása szerint az orosz megszállás miatt Ukrajna területének 30 százaléka elaknásított, köztük olyan területek is, ahol több mint egy éve nem dúlnak harcok. Emlékeztetett arra, hogy Ausztria a világ egyik vezető szerepét tölti be az aknamentesítés területén.

 

Alexander Van der Bellen osztrák államfő nemrégiben támogatta Bécs részvételét Ukrajnában a civilek lakta területek aknamentesítésében. „Nem értem, hogy a szövetségi kormány miért habozik még mindig az aknamentesítéssel” – mondta Van der Bellen szerdán az Európa Tanács izlandi csúcstalálkozóján.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!