Nyitókép forrása: SITA/Prigozhin Press Service via AP

 

Stratégiai értelemben nem túl jelentős, nem is túl nagy (a 70 ezer lakosú) Bakhmut, mégis a politikai retorika és a hónapok óta tartó kőkemény csaták már-már sorsdöntő csataként írja le, ami Bakhmutban történik. Szombaton azonban Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője bejelentette a város bevételét. Az orosz Telegram-csatornákon a Berlin bevételét idéző jeleneteket közölnek, ahogy egy orosz katona kitűzi az orosz zászlót az egyik rom tetejére – merthogy más nem maradt az eredetileg orosz ajkú városból. Az ukránok azonban csak annyit ismertek el, hogy a városban „kritikus a helyzet”, de még „bizonyos objektumokat” a védők továbbra is tartanak.

 

A mai bejelentés azért is meglepő, mert az elmúlt napokban ukrán előrenyomulásokról írt a sajtó, visszafoglalt négyzetkilométerekről. Ennek fényében az ukrán tagadás némileg vérszegénynek tűnik, de persze mindez lehet kommunikációs színjáték is mindkét fél részéről.

 

Az ukrán haderő tagadta, hogy az oroszok bevették volna a várost, és hangsúlyozták, hogy az ukrán egységek „még mindig tartják a védelmi vonalat a város Kosztyantyinivkához eső oldalán. Hanna Maljar, az orosz haderő szóvivője szerint

 

 hirdetes_810x300  

„Bakhmutban továbbra is súlyos harcok folynak. A helyzet kritikus. (…) Egyes egységeink bizonyos ipari infrastruktúrákat és lakóházakat tartanak ellenőrzésük alatt”

 

fogalmazott.

 

Szerhij Cherevaty tagadta Bakhmut „teljes elvesztését”.

 

„Ez nem igaz. A mi egységeink tovább harcolnak Bakhmutért”

 

Az Unian ukrán hírügynökség közben arról ír, hogy a Wagner-csoport próbál kimenekülni a városból, mielőtt az ukrán katonák körbezárják és csapdába esik. Az ügynökség által idézett katonai szakértő, Mihajlo Szamusz szerint a bakhmuti helyzet „nehezen érthető meg, de konkrét céljai vannak”. Különösen érdekes volt tőle a következő mondat:

 

„Az ukrán haderő nagyon aktív műveleteket hajt végre a szárnyakon, tehát nem magában a városban, hanem a város környékén. Az ukrán haderő igyekszik áttörni délen és északon, és elfoglalni a kulcsfontosságú magaslatokat azzal a céllal, hogy egy katlant alakítson ki Bakhmutban”

 

nyilatkozta.

 

Nehéz tehát eldönteni, hogy a bakhmuti csata eldőlt-e már, vagy sem. Amíg egy ház is ukrán kézen lesz, Kijev azt fogja mondani, hogy a várost nem vesztették és, ahogy az oroszok is győzelmet fognak hirdetni akkor is, ha csak a város felét tudják ellenőrizni.

 

Lehetnek még meglepetések. Prigozsin ugyanis helyi idő szerint délben azzal jelentette be Bakhmut elfoglalását, hogy öt nap múlva kivonja csapatait a városból feltöltésre és pihentetés céljából.

 

Akárhogy is, ha az oroszok be is vették Bakhmutot, ezt csak közel nyolc hónap alatt tudták megvalósítani. Az előttük álló utolsó, legmasszívabb ukrán védelmi vonalon két jóval nagyobb és sokkal jobban védett nagyváros, Kramatorszk és Szlovjanszk fekszik…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!