Nyitókép: Kyodo News via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton megérkezett a leggazdagabb országok G7-csoportjának csúcstalálkozójára a japán Hirosimába. A helyi repülőtérre érkezését az NHK japán televízió rögzítette – írja a The Guardian.

 

Zelenszkij szombaton azt írta a Twitteren:

 

„Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival. Biztonsági garanciák és nagyobb együttműködés a győzelmünk céljával. A béke ma közelebb kerül”.

 

Az első hírek szerint az ukrán elnök csak videóhíváson keresztül kapcsolódott volna be a vezető gazdag demokráciákat tömörítő G7-csoport vezetőinek találkozójába. Személyes hirosimai látogatását pénteken jelentették be. Az Ukrajna elleni orosz agresszió a hirosimai tárgyalások egyik fő témája.

 hirdetes_810x300  

 

Biden már alig várja a találkozót

 

Joe Biden amerikai elnök már alig várja, hogy Hirosimában találkozhasson Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel – közölte szombaton a Fehér Ház, megerősítve azt az információt, hogy a két politikus találkozik a G7-csúcson.

 

„Biztos, hogy Biden elnök találkozni fog vele” – mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, de nem árult el részleteket a találkozó időpontjáról. „Az elnök nagyon várja a lehetőséget, hogy négyszemközt találkozhasson Zelenszkijjel”– tette hozzá.

 

Zelenszkij meglepő személyes részvétele a világ hét legfejlettebb országának találkozóján azután történt, miután a Fehér Ház végérvényesen bejelentette, hogy nem akadályozza meg a szövetséges országokat abban, hogy Ukrajnát amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekkel lássák el.

 

Sullivan szerint az F-16-osok átadása nem borítják fel azt a kulcsfontosságú egyensúlyt, amelyet Washington meg akar tartani Ukrajna támogatásában „oly módon, hogy megakadályozza a harmadik világháború kitörését”. Azt mondta, hogy az ukránok ezeket a katonai repülőgépeket csak védekezésre használják majd.

 

„Az Egyesült Államok nem engedélyezi és nem támogatja az orosz területek elleni támadásokat”

 

– jelentette ki.

 

Azokra a kritikákra reagálva, amelyek szerint az Egyesült Államok túl sokáig várt arra, hogy lehetővé tegye szövetségeseinek az F-16-osok Ukrajnába küldését, Sullivan azt mondta, hogy az ukránoknak nincs szükségük a gépekre ahhoz, hogy a következő hetekben visszaszorítsák az oroszokat. Ehelyett az F-16-os vadászgépek és a hozzájuk tartozó pilótaképzés része lesz az ukrán légierő hosszú távú újjáépítésének – tette hozzá.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!