Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

A külföldi felsőoktatási intézménybe felvett hadköteles korú diákok ugyan továbbra is felmentést élveznek a mozgósítás alól, de az Ukrajnában tanuló hallgatókhoz hasonlóan nem hagyhatják el az országot – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

 

A lap emlékeztet rá, hogy tavaly márciusban Ukrajna katonai vezetése úgy döntött, hogy lehetőséget biztosít a visszatérésre azoknak a diákoknak, akik február 24-ét megelőzően külföldön tanultak, viszont a háború kitörésekor Ukrajnában tartózkodtak. De mivel rengeteg visszaélésre derült fény – fiktív tanulmány jogviszonyt igazoló papírokkal próbáltak egyesek távozni -, végül tavaly szeptemberben megtiltották a külföldi diákok kiutazását.

 

A korlátozás hatalmas felháborodást keltett a diákok körében. Ezért elektronikus petíciót indítottak a helyzet megváltoztatása érdekében, sikerült is összegyűjteniük a 25 ezer aláírást, így Volodimir Zelenszkijnek foglalkoznia kellett az üggyel. Ám nem változtatta meg a vonatkozó jogszabály.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán parlament legutóbb augusztus 18-ig hosszabbította meg a hadiállapotot, így minimum eddig az időpontig marad érvényben a vitatott döntés.

 

Nem csak ez borzolja a kedélyeket az ukrán mozgósítás kapcsán. Nemrég beszédes változtatás történt: elrendelték a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas hadkötelesek mozgósítását. Ez arra utal, hogy iszonyú emberhiánnyal küzd az ukrán hadvezetés.

 

A KISzó közlése szerint a hadiállapotra és az országban dúló háborúra való tekintettel elkezdődött a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas hadkötelesek mozgósítása. Minden érintett esetében a katonaorvosi bizottság egyéni döntést hoz.

 

A katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas besorozottak nem teljesíthetnek szolgálatot stratégiai jelentőségű létesítményekben, a haditengerészetnél, nagy mobilitású különleges erőknél és a tengerészgyalogságnál. A legtöbbüket nyilván a toborzóirodákhoz, hadiélelmezést ellátó logisztikához, kiképzőbázisokhoz fogják vezényelni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!