Nyitókép forrása: SITA/Kyodo News via AP

 

Az Oroszországgal szembeni szankciók bővítéséről, Ukrajna további felfegyverzéséről és Kína „visszaszorításáról” szólt a vasárnap végződő, Japánban tartott G7-es csúcstalálkozó, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett. A cél az lett volna, hogy a globális dél országait is sikerüljön meggyőzni arról, hogy sorakozzanak be Ukrajna mögé.

 

  • Olaf Scholz német kancellár azt nyilatkozta a találkozón, hogy az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek kezelésére azt üzeni Moszkvának, hogy ne számítson sikerre Ukrajnában.
  • Az USA több mint 300 orosz személy és cég ellen vetett ki újabb szankciókat, egyúttal 375 millió dolláros katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára, amelyben HIMARS rakétavetők is vannak.
  • Nagy-Britannia az orosz gyémántok, réz, alumínium és nikkel importjának tilalmát tervezi.
  • A nyugati vezetők ismét jelezték szándékukat, hogy még több fegyvert, katonai és anyagi segítséget pumpáljnak a háborúba Moszkva ellen.
  • A találkozó ennek ellenére sokkal inkább az USA fő riválisáról, Kínáról szolt. Burkolt figyelmeztetést küldtek Peking számára, hogy minden kínai erőfeszítés a status quo megváltoztatására Tajvanon vagy a Dél-kínai-tengeren ugyanolyan elszánt válaszlépéseket fog eredményezni, mint az Ukrajna elleni orosz invázió.

 

A G7-es csúcson ugyan látszólag nagy volt az egyetértés, és Zelenszkij ukrán elnök személyesen próbálhatta meg meggyőzni a globális dél vezető hatalmait az Ukrajna melletti felsorakozásról, a valós helyzet azonban merőben más képet fest.

 

Az Arab Liga a napokban ismét felvette soraiba (12 év kihagyás után) Szíriát. Az elemzők szerint ez arra utal, hogy a közel-keleti hatalmak egy földrajzilag jól lehatárolt, irányított mederben akarják tartani Izrael és Irán esetleges jövőbeli konfliktusát. Szíria visszavételét a Ligába Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek érték el. Mindhárom ország amerikai szövetséges, ennek ellenére azt az évtizedes amerikai stratégiát gáncsolták most el, amellyel Washington elszigeteltségben akarta tartani az orosz és iráni befolyás alatt álló Aszad-rezsimet.

  hirdetes_300x300   

 

Ez azok után, hogy Szaúd-Arábia nemrég felújította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, méghozzá kínai közvetítéssel, újabb pofon az amerikai külpolitikának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!