Nyitókép forrása: mehrnews

 

Ukrajna elismerte, hogy lelassult az ukrán ellentámadás Bakhmut környékén. A várost az oroszok már bevették, az oroszbarát donyecki vezető már bejelentette, hogy megkezdték az aknamentesítést. Közben fegyveres harcokra került sor az ukrán határnál fekvő oroszországi Belgorod közelében. Egyes hírek szerint ukrán páncélosok törtek át a határon.

 

A nyugati sajtóban az ukránok oldalán harcoló Szabad Oroszország Légiónak nevezett fegyveres csoport még vasárnap jelezte, hogy „hazatérnek”. A közösségi hálón ma megjelent felvételek szerint pedig nagyon úgy fest, hogy ukrán páncélozott járművek törtek át az orosz határon, és támadást indítottak Belgorod felé.

 

Kijev tagadja, hogy bármi köze lenne a fegyveres cselekvéshez. Ezt cáfolni nehéz, mindenesetre, ha közük lenne hozzá, akkor sem vallanák be, tekintettel, hogy korábban sem vállalták fel az orosz területen történt incidenseket. Sokat elárul a csoport hátteréről, hogy felszólította az oroszokat, hogy harcoljanak egy „Putyin nélküli Oroszországért”.

 

 hirdetes_810x300  

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint a csoport hétfő délután bejelentette, hogy „felszabadított” két települést Belgorod térségben, Kozinkovot és Hora-Podolt. A támadók Grajvoron irányába haladnak tovább. Ez utóbbi város ad otthont Oroszország egyik stratégiai rakétacsapás-mérő bázisának, ahol a hírek szerint nukleáris fegyvereket is tárolnak.

 

Az orosz közlések szerint az ukrán haderő felderítő-szabotázs egységei törtek át a határon. Kilátásba helyezték egynémely határ menti település kitelepítését is valamikor a közeljövőben.

 

A TASS orosz hírügynökség azt közölte, hogy az orosz hadsereg, a nemzeti gárda és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat katonáit is mozgósították a régióban. Állítólag két ember megsérült Grajvoron közelében egy faluban (Glotovo).

 

A Kreml azt közölte, hogy a szabotázscsoportot „kiűzték” Oroszország területéről.

 

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő szerint az „ukrán akció” célja az volt, hogy elterelje a figyelmet a Bakhmut környékén folyó műveletekről, és enyhítse a város elvesztésének Kijevre gyakorolt politikai hatását.

 

A legutóbbi hasonló – orosz megfogalmazás szerint – szabotázsakcióra Brjanszk régióban került sor március elején.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!