Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko

 

Nem várt helyről érkezett békekezdeményezés. Ukrajna szövetségese, és felfegyverzése terén az egyik legaktívabb ország, Dánia kijelentette, hogy júliusban csúcstalálkozót szeretne rendezni a háború rendezése céljából. Ami még feltűnőbb, hogy a dán külügyminiszter az erről szóló nyilatkozatban olyan országok meghívását említette, mint India, Kína és Brazília. Mivel Dánia a legtöbb esetben szorosan igazodik az amerikai külpolitikához, a bejelentést érdemes komolyan venni.

 

A dán külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, Dánia júliusban szeretne otthont adni egy csúcstalálkozónak, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti béke megteremtése, de egy ilyen találkozóhoz India, Kína és Brazília részvétele is szükséges – írta a Reuters.

 

„Ha Ukrajna úgy véli, hogy eljött az idő egy ilyen találkozó megrendezésére, az fantasztikus lenne. És akkor Dánia szeretne a házigazdája lenni a találkozónak. (…) Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy kötelezettséget vállaljunk egy ilyen találkozó megszervezésére”

 

mondta Rasmussen, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozón nem csak Ukrajna szövetségesei vehetnek részt. Ugyanakkor Oroszország részvételét „nehéz elképzelni”.

 hirdetes_300x300  

 

Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi hetekben Volodimir Zelenszki ukrán elnök retorikája is gyökeresen megváltozott. Míg korábban  elutasította a békét, és csak Ukrajna teljes területi egységének visszaállítását fogadta el (beleértve a Krím visszaszerzését is), az utóbbi időben egyre többet beszélt a békéről. A hirosimai G7-es csúcs elején is azt nyilatkozta, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk a békéhez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.