Nyitókép: Prigozhin Press Service via AP

 

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánzsoldos Wagner-csoport vezetője hétfőn közölte, hogy harcosai június 1-ig kivonulnak a kelet-ukrajnai Bahmut városból, és átadják az irányítást az orosz hadseregnek.

 

A Wagner-csoport és az orosz fegyveres erők a hétvégén kijelentették, hogy egész Bahmut felett átvették az irányítást; Kijev azonban mindezt tagadja ezt, és azt állítja, hogy a harcok még mindig tartanak.

 

„A wagneresek május 25-től június 1-ig elhagyják Artemovszkot” – mondta Prigozsin a Telegram platformon közzétett felvételen, amelyen Bahmut szovjet kori orosz nevét használta.

 hirdetes_400x285  

 

Prigozsin hozzátette, hogy a zsoldosok „védelmi vonalakat” állítottak fel Bahmut nyugati szélén, mielőtt azt tervezték volna, hogy átadják az irányítást az orosz hadsereg egységeinek.

 

„Ha a védelmi minisztériumnak nincs elegendő személyzete, több ezer tábornokunk van” – mondta Prigozsin, aki nyílt vitában áll az orosz katonai vezetéssel. A Wagner-csoport feje többször is keményen bírálta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, akiket alkalmatlansággal és az ukrajnai nagy orosz veszteségekért való felelősséggel vádol.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált a Wagner-csoportnak és az orosz hadseregnek Bahmut állítólagos elfoglalásához. Kijev azonban mindezt visszautasította; az ukrán fegyveres erők hétfőn megerősítették, hogy folytatódnak a harcok a lerombolt városért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-ek vasárnapi csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Bahmutot „nem szállta meg” Oroszország.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!