Nyitókép: AP Photo/Virginia Mayo

 

Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden Magyarországot bírálta az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyek blokkolása miatt.

 

Pistorius az EU-s védelmi miniszterek brüsszeli találkozóján kijelentette: „kissé csalódott és ingerült magyar barátaink viselkedése miatt” az Ukrajnának nyújtott további segítségnyújtás ügyében.

 

A német védelmi miniszter azután nyilatkozott, hogy Ukrajna Magyarország legnagyobb bankját, az OTP-t az orosz katonai invázió támogatóinak listájára tette, ami Budapesten felháborodást váltott ki. A magyar kormány szóvivőjén keresztül hétfőn közölte, hogy az ország megtagadja a további katonai segítségnyújtást Kijevnek mindaddig, amíg az OTP Bank le nem kerül a listáról.

 hirdetes_810x300  

 

Magyarország nem hagyta jóvá a katonai segély következő részletének folyósítását Ukrajna számára az Európai Békealap forrásaiból. Nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió más meglévő eszközökkel együtt a Békealapot „kizárólag Ukrajna támogatására használja fel, mert ez nem teszi lehetővé, hogy elegendő forrást különítsenek el az EU érdekeinek más területeken való érvényesítésére”.

 

Az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) idén május elején felvette a magyar OPT Bankot a háborús szponzorok listájára, mondván, hogy a bank jelenléte Oroszországban még az invázió után is egyértelmű bizonyítéka a háború támogatásának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.