Nyitókép forrása: freepik

 

Május végére heti 40 millió, június végére pedig heti 65 millió megbetegedést okozhat a koronavírus XBB-variánsa Kínában. A koronavírus azután ütötte fel ismét a fejét, hogy hat hónappal ezelőtt Kína véget vetett a lezárásoknak és a Zero Covid intézkedéseknek. A betegség most nagyon gyorsan terjed az 1,4 milliárd lakosú országban – közölte a CNBC.

 

A nem túl megnyugtató jóslat Zhong Nanshan, a légúti betegségek specialistájától származik, aki Kantonban egy konferencián hívta fel a figyelmet a veszélyekre.

 

Az XBB valójában az Omikron variáns egy alvariánsa.

 

 hirdetes_300x300  

Zhong ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az új hullám várhatóan mérsékeltebb lesz, mint az előző járványhullám, amikor naponta 37 millióan fertőződtek meg, brutálisan túlterhelve az egészségügyi rendszert.

 

Kína új vakcinák bevetését tervezi, az ország gyógyszerfelügyeleti szerve már két új vakcinát is engedélyezett, további négy engedélyezése van folyamatban.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég azt javasolta, hogy az idei COVID-19 járványhullám kezelése érdekében frissítsék a már meglévő vakcinákat úgy, hogy az új készítmények hatékonyak legyenek az XBB.1.5 és az XBB.1.16 variánsokkal szemben. Egyúttal hangsúlyozták, az eredeti COVID-19 vírustörzs ellen ne készítsenek vakcinákat, mert azok már csak elenyésző vagy kimutathatatlan mennyiségű antitesteket termelnek a jelenlegi variánsokkal szemben.

 

A Pfizer, a Moderna és a Novavax már fejleszti a maga XBB.1.5 elleni vakcináját.

 

CNBCtv

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!