Nyitókép: AP Photo/Matthias Schrader

 

Ukrajna addig nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg a háború tart. Ezt Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szövetség vezetője jelentette be szerdán Brüsszelben. 

 

A NATO főtitkára kijelentette: „Szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy a háború kellős közepén a tagság nem szerepel a (tárgyalások) napirendjén. A kérdés az, hogy mi történik, ha véget ér a háború”.

 

Stoltenberg áprilisban kijelentette, hogy minden NATO-szövetséges egyetért azzal, hogy Ukrajna a katonai szövetség tagja lesz.

 hirdetes_810x300  

 

Április 20-i kijevi látogatásán Stoltenberg megígérte, hogy a NATO továbbra is támogatja Ukrajnát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hálás a Szövetségbe való meghívásért, de kijelentette, hogy országának részletes tagsági tervre van szüksége.

 

Finnország ebben a hónapban csatlakozott a NATO-hoz, véget vetve régóta fennálló katonai semlegességének. Ukrajna orosz inváziója után úgy döntöttek, hogy ezen a szervezeten belül keresnek védelmet. Finnország NATO-csatlakozása erős politikai csapást mért Vlagyimir Putyin orosz elnökre, mivel megduplázta a NATO Oroszországgal közös határának hosszát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!