Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Politikai figyelmeztetőlövéssel érhet fel, hogy az USA gyors kommunikációs váltással bejelentette, hogy vizsgálatot indít annak tisztázására, hogy Ukrajna tényleg amerikai fegyvereket használt-e az oroszországi Belgorod megye elleni támadás során. Bár Kijev hivatalosan tagadja, hogy köze lenne az incidenshez, a videófelvételek szerint amerikai járművekkel törtek át a határon olyan egységek, amelyekről Ukrajna azt állítja, hogy ukránbarát orosz partizánok.

 

Az akcióról közösségi hálóra felkerült videók tanúsága szerint az ukránbarát oroszok amerikai MaxxPro MRAP és HMMWV 4×4-es páncélozott terepjárókkal törték át az orosz határt. A műveletet a sajtó felkapta amiatt, hogy orosz területen zajlik, szakértők szerint azonban jelentősége kicsi, inkább csak Bakhmut elestéről akarták így elterelni a figyelmet.

 

Az akció azonban egy nappal azután indult, hogy az USA F-16-os vadászgépek átadását lengette be Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy nem támad vele orosz területeket, erre jön a belgorodi incidens.

 

 hirdetes_300x300  

Kijev tagadja, hogy bármi köze lenne a támadásokhoz, ám nem tud jól kijönni a kommunikációból. Ha nem az ukránok álltak a háttérben, akkor az azt jelenti, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem ura a fegyveres erők cselekedetinek. Ha pedig tényleg az ukránok álltak a háttérben, akkor lényegében megbízhatatlan partnernek bizonyultak. Az USA számára fontos kitétel, hogy nyugati fegyverek orosz területen nem harcolhatnak. A feltétel teljesítését pedig Kijev többször is megígérte. 

 

„Vizsgáljuk azokat a jelentéseket, amelyek szerint az Egyesült Államok eszközei és járművei vettek részt az akcióban”

 

mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. Kiemelte:

 

az Egyesült Államok nem adott engedélyt arra, hogy Ukrajna saját területén kívül amerikai fegyvereket használjon.

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy még folynak a vizsgálatok, hogy valóban megtörtént-e a visszaélés.

 

A Fehér Ház először tagadott

 

Matthew Miller, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője pedig kijelentette, hogy biztosan nem engedélyezték Ukrajnának, hogy egy konfliktusban részt vevő félnek adjon amerikai fegyvereket.

 

Azt egyelőre nem tudni, mit lép Washington, ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy Ukrajna visszaélt a nyugati haditechnikával. Politikai szempontból azonban született egy nagyon jó indok arra, hogy az USA adott esetben visszatáncoljon az F-16-osok átadásától.

 

Korábban a Fehér Ház még tagadta azokat az értesüléseket, hogy Belgorodnál amerikai haditechnikát használtak volna az Ukránok. A mostani bejelentések arra utalnak, hogy rövid idő alatt komoly kommunikációs váltás zajlott le.

 

Főleg, hogy nem csak a belgorodi incidens került reflektorfénybe. Az amerikai hírszerzésre hivatkozva a The New York Times azt írja, hogy a Kreml elleni május 3-i dróntámadást az ukránok követték el (Kijev ezt is tagadta). Arra vonatkozóan nincsenek bizonyítékok, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és környezete tudott a dologról. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a parancsnoki lánc egy adott szintjén úgy döntöttek, nem értesítik a politikai vezetést, hogy hitelesebben tagadhassák le Ukrajna felelősségét.

 

Mégsem hamiszászlós művelet volt

 

Az amerikai hírszerzés orosz tisztviselők lehallgatásával jutott hozzá az információkhoz. Eszerint az oroszokat is meglepte az két drónnal és kevés robbanószerrel, inkább hibrid hadviselési célzattal elkövetett támadás. Ez pedig arra utal, hogy nem orosz hamiszászlós hadműveletről volt szó, ahogy a nyugati sajtóban elterjedt.

 

Megjegyezzük, mivel a dróntámadás óta eltelt három hét, és ez alatt Moszkva egyszer sem használta fel az in1cidenst arra, hogy újabb mozgósítást indokoljon vele, a hamiszászlós hadművelet teóriája egyébként is hitelét vesztette.

 

Ráadásul az amerikai hírszerzés információi szerint az ukrán tisztviselők is Kijevet tartják felelősnek a támadásért, azt azonban nem tudják, hogy a fegyveres erők melyik ága követte azt el.

 

A Biden-adminisztráció mind a Belgorod elleni támadást, mind a Kreml elleni támadást nyugtalanítónak tartja, mivel az amerikai cél az, hogy a háború ne eszkalálódjon és megmaradjon ukrajnai medrében.

 

Körkép.sk

 

ABCnews.com, NYTimes.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.