Nyitókép: Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyásos szövetségese, Dmitrij Medvegyev pénteken kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus akár évtizedekig is elhúzódhat, és addig elképzelhetetlenek a tárgyalások Ukrajnával, amíg a Nyugat által támogatott Volodimir Zelenszkij elnök van hatalmon.

 

„Ez a konfliktus nagyon sokáig fog tartani. Talán évtizedekig. Ez az új valóság” – jelentette ki az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese.

 

Elmondása szerint Oroszország semmiféle fegyverszünetben nem hisz Kijev jelenlegi képviselőivel, mert a konfliktus újra kitörne, ezért a jelenlegi kormány lényegét kell megsemmisíteni.

 hirdetes_300x300  

 

A „bolond Zelenszkijjel” nem lehetséges a tárgyalás – tette hozzá Medvegyev.

 

„Mindig minden tárgyalásokkal ér véget, és ez elkerülhetetlen. De amíg ezek az emberek hatalmon vannak, addig Oroszország helyzete a tárgyalások tekintetében nem változik” – mondta.

 

A volt orosz elnök arra is figyelmeztetett, hogy a Nyugat komolyan alábecsüli az ukrajnai atomháború kockázatát. Kiemelte, hogy Oroszország megelőző csapást fog indítani, ha Ukrajna atomfegyverhez jut.

 

A világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkező Oroszország többször is azzal vádolta a Nyugatot, hogy Ukrajnában proxyháborút vív Oroszországgal, ami sokkal nagyobb konfliktussá fajulhat.

 

Medvegyev szerint, ha megengednénk Ukrajnának, hogy nukleáris fegyvereket birtokolhasson – amit egyetlen nyugati ország sem javasolt nyilvánosan –, az azt jelentené, hogy „egy nukleáris végű rakéta repül majd el hozzájuk”.

 

„Az angolszászok ezzel abszolút nincsenek tisztában, és meg vannak győződve arról, hogy ez nem fog megtörténni. De bizonyos körülmények között megtörténik” – idézték Medvegyevet a hírügynökségek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.