Nyitókép: Facebook/Straż Graniczna

 

Az elmúlt napokban az illegális migránsok egyre gyakrabban próbáltak Lengyelországba jutni a fehérorosz határon keresztül – közölte egy magas rangú lengyel biztonsági tisztviselő csütörtök este a közösségi médiában. Stanisław Żaryn, aki a lengyel nemzeti információs tér biztonságáért felelős, hozzátette, hogy idén már több mint tízezer illegális beutazási kísérlet történt Fehéroroszországból Lengyelország irányába.

 

Żaryn egy tweetben úgy fogalmazott, hogy az „elmúlt napokban jelentősen megnőtt a lengyel-fehérorosz határon történő erőszakos behatolási kísérletek száma. Egyre több külföldi próbál eljutni Lengyelországba és továbbmenni Nyugatra”.

 

Korábban a lengyel határőrizeti ügynökség közölte, hogy járőreit „több alkalommal” külföldiek csoportjai támadták meg. A napvilágot látott információk szerint az illegális bevándorlók a „fehérorosz és orosz szolgálatok ellenőrzése alatt hajtják végre akcióikat”.

 hirdetes_300x300  

 

Żaryn arra figyelmeztetett, hogy ezek az akciók a NATO gyengítését célozzák, és „a Nyugat elleni orosz agresszió részei”.

 

Szerdán egyébként 151 külföldi személy próbált meg illegálisan belépni Lengyelország területére, közülük 60-an „a lengyel határőrök láttán visszafordultak” – közölte a lengyel határőrség. Ezen felül idén eddig 323 úgynevezett „futárt” (embercsempészt; megj.) vettek őrizetbe illegális határátlépések szervezése miatt – közölte a határőrség.

 

Az illegális határátlépések elleni küzdelem jegyében Lengyelország 5,5 méter magas acélfalat épített a fehérorosz határ egy 186 kilométeres szakaszán, valamint kamerákból és mozgásérzékelőkből álló „elektronikus sorompót” egy 206 kilométeres szakaszon – jelentette a PAP hírügynökség.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!