Nyitókép forrása: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP

 

Olaf Scholz német kancellár azt tervezi, hogy ismét egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amikor majd „eljön a megfelelő idő”. Scholz erről a Kölner Stadt-Anzeiger német napilapnak beszélt.

 

A két országvezető legutóbb decemberben beszélt telefonon, amikor Scholz felszólította Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából. Putyin ugyanakkor azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy destruktív politikát folytat Oroszország ellen.

 

Moszkva és Berlin között azóta csak nőtt a feszültség, különösen miután Németország Leopard 2-es tankokat adott át Ukrajnának, és szerződést kötött az ukrán állami hadiipari vállalattal, hogy közös gyárat hoznak létre tankok gyártására és javítására Ukrajna területén.

 

 hirdetes_810x300  

Scholz az interjúban leszögezte, hogy célja Ukrajna további aktív támogatása, de egyúttal el akarja kerülni, hogy a háború egy NATO és Oroszország közti katonai konfliktusba csapjon át.

 

A háború esetleges lezárása kapcsán kijelentette, hogy Putyinnak „meg kell érteni, hogy a háborút nem lehet bezárni egy befagyasztott békébe”, például úgy hogy „a jelenlegi frontvonal mellett változtatják meg Ukrajna határait”. Scholz szerint „igazságos békét” kell elérni, amelynek előfeltétele az orosz katonák kivonása Ukrajnából.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!