Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Achmad Ibrahim

 

Brüsszel megállapodásra jutott a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinákra vonatkozó szerződések kapcsán. Ez a hírek szerint erősen túlárazott, és ma már teljességgel felesleges vakcinaszállítmányok költségei alól az EU-t (és benne a tagállamok adófizetőit) ugyan nem mentesíti, de csökkenti a kárt, ami a szerződésből adódott, és kitolta a szállítási időt 2026-ig.

 

A Reuters tudósítása szerint az EU tagállamai egyre nagyobb nyomást gyakoroltak Brüsszelre, hogy a megrendelt és felhasználástól függetlenül kifizetendő vakcinák mennyiségét csökkentsék le. A koronavírus-járvány lecsengésével hatalmas készletek váltak feleslegessé, ráadásul a WHO korábbi nyilatkozatai szerint a koronavírus Omikron-variánsának XBB alvariánsa ellen új vakcinákra lenne szükség.

 

A szerződésmódosítás ilyen körülmények között több, mint indokolt volt.

 

 hirdetes_300x300  

Az eredeti szerződést 2021 májusában írták alá, amely igen előnytelen módon kötelezte az EU-t (az uniós tagállamokat) 900 millió adag Pfizer-vakcina megvásárlására, másik 900 millió adag opció mellett. Az első 900 millió (kötelezően megvásárolt) darab vakcinának több mint a felét máig nem szállították el, miközben a járvány lecsengésével a kereslet visszaesett. Így annak ellenére komoly probléma alakult ki, hogy az EU végül elállt a második 900 millió darab megvételétől – amiről szintén csak a közelmúltban mondott le Brüsszel.

 

A szerződés módosítása következtében az EU által megvásárolt vakcinák mennyiségét a harmadára csökkentették, ám az első 900 darab kötelezően lehívandó vakcinamennyiség esetén adagonként fizetnie kell. Hogy pontosan mennyit, az egyelőre homályos, de egyes információk szerint a vakcinák felét kellene megtérítenie az EU-nak.

 

A Pfizer gyógyszeripari mogul hatalmas bevételekre tett szert a vakcinagyártásokból, de ami még érdekesebb, hogy a gyanú szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen érdekelt volt a Pfizerrel kötött szerződésben. Férje az uniós vakcinabeszerzési program idején kapott vezetői állást a Pfizer egyik leányvállalatánál. Ráadásul Von der Leyen SMS-ekben egyeztette le az uniós szerződés részleteit a Pfizer vezetőjével, és az üzenetek – micsoda véletlen – eltűntek. A Pfizer vezetőjét háromszor is beidézték az Európai Parlament szakbizottsága elé, egyszer sem jelent meg. Így a gyanú, miszerint az EB elnöke erősen túlárazott vakcinák beszerzését eszközölte ki úgy, hogy a megkötött szerződés az uniós tagállamok számára egyértelműen és szándékosan előnytelen volt, továbbra is fennáll.

 

Körkép.sk, VG.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!