Nyitókép forrása: SITA/AP Photo
Az Egyesült Államok és a nyugat-európai hatalmak élesen bírált Koszovót, amiért erőszakkal biztosították az önkormányzati épületekhez való hozzáférést a szerbek által lakott észak-koszovói régióban, a szerb határhoz közel. A helyi szerb közösség tagjai megpróbálták megakadályozni, hogy az önkormányzati választások után az albán nemzetiségű új településvezetők belépjenek az önkormányzati hivatal épületébe.

 

Zvecan községben a koszovói rendőrség könnygázt is bevetett a szerbek ellen, hogy feloszlassák a tüntetőket. Az erőszakos fellépés azonnali válaszra késztette Szerbiát, amelynek hadserege a legmagasabb készültségi szintet rendelte el, és szerb csapatok indultak meg a határ felé.

 

Washington elítélte Pristina lépését, amiért az erőszakot alkalmazva rontotta a Szerbiával szembeni viszonyát. Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, északi régiójában jelentős létszámú szerb közösség él, akik továbbra is Belgrádot tekintik fővárosuknak. A két ország viharos szétválását nem teljesített korábbi megállapodások terhelik.

 

Az amerikaiak élesen elítélték a koszovói hatóságok fellépését, amellyel biztosítani akarták a szerbek által lakott települések önkormányzati hivatalaihoz való hozzáférését. Pristina az USA és a nyugat-európai hatalmak hangsúlyos tanácsa ellenére avatkozott be.

 hirdetes_300x300  

 

„Ezek az akciók szükségtelenül nagy mértékben fokozták a feszültséget, aláásva a Koszovó és Szerbia közti kapcsolatok normalizálása érdekében tett erőfeszítésekeinket, és hatással vannak a Koszovóval fenntartott kétoldalú kapcsolatainkra is”

 

fogalmazott Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

 

„Felszólítjuk Albin Kurti [koszovói] miniszterelnököt, hogy visszakozzon, és felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjanak minden olyan tovább lépéstől, ami a feszültség fokozódásához vezet”

 

közölte az amerikai külügyér. Bírálta Szerbiát is a fegyveres erők készenléti szintjének emelése miatt, és „maximális önmérsékletre” szólította fel Belgrádot.

 

A zvecani tüntetők az áprilisi önkormányzati választások eredménye ellen tiltakoztak, amelyet a koszovói szerbek bojkottáltak autonómia iránti igényük figyelmen kívül hagyása miatt. (A bojkott üzenete lényegében az, hogy Koszovó kudarcot vallott a szerb kisebbség integrálásában – a szerk.). A koszovói hatóságok szerint a szerb tüntetők kövekkel támadtak a hatóságokra és négy hatósági járművet is megtámadtak. A Reuters ügynökség közlése szerint lövésekre is sor került.

 

A NATO tárgyalásokat sürget a két fél között.

 

Politico, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!