Nyitókép: Kai Pfaffenbach/Pool via AP

 

Olaf Scholz német kancellár óva intette Vlagyimir Putyin orosz elnököt attól, hogy befagyott konfliktust alakítson ki az oroszok által megszállt ukrán területek határain. Scholz ezt a Kölner Stadt-Anzeiger lap pénteki számában mondta.

 

„Oroszországnak meg kell értenie, hogy nem lehet a cél valamiféle hideg béke megkötése, amikor a jelenlegi választóvonal új határrá változik Oroszország és Ukrajna között. Ez csak Putyin invázióját legitimálná” – mondta a német kancellár. „A cél az igazságos béke, ennek feltétele az orosz katonák kivonása” – tette hozzá.

 

Scholz nem hagyta magát belevonni a 2014 óta Oroszország által megszállt Krím-félsziget jövőjének témájába. Arra a kérdésre, hogy feltétele a Krímre is vonatkozik-e, megismételte a már korábban elmondott szavait: „Katonák kivonása. Nem rajtunk múlik, hogy Ukrajna nevében olyan megállapodásokat kössünk, amelyeket el akar érni” – mondta.

 hirdetes_400x285  

 

Scholz óvatos volt, és azt mondta, „a katonák kivonása”, és nem „az összes katona kivonása”, ami azt jelentheti, hogy minden katonát ki kell vonni.

 

A kancellár azt a kérdést is kikerülte, hogy meneszteni kellene-e Putyint. „Nem sokat gondolkodom az efféle spekulatív kérdésekről. Végül a moszkvai és a kijevi kormány között fog megállapodás születni” – magyarázta.

 

Scholz azt is elmondta, hogy már jó ideje annak, hogy telefonon beszélt Putyinnal, de a megfelelő időpontban szándékában áll újra felvenni vele a kapcsolatot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!