Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Nagyon kemény kritikát kapott az egyik titkosszolgálati tiszttől Jaroslav Naď volt védelmi miniszter, jelenlegi parlamenti képviselő (Demokrati) amiatt, hogy a hétvégén arról beszélt az egyik vitaműsorban, hogy az oroszok pénzt adtak át egy szlovák állampolgárnak, hogy azzal a Smer javára befolyásolja a választásokat. Naď szerint külföldi hírszerzéstől származik az információ.

 

„Naď parlamenti képviselő kijelentése rendkívül veszélyes. Vagy kitalációkat terjeszt, vagy megsértette a titkos információkról szóló törvényt. Ha ez az információ igaz, biztosan nem lehet nyilvános, neki pedig kötelessége lett volna hallgatni”

 

idézte a Štandard az egyik hírszerzési tisztet, aki arra figyelmeztetett, hogy Naď ezzel a bejelentéssel sokat ártott a szlovák politikai vezetés külföldi megítélésének.

 

„A legrosszabb eshetőségben életveszélybe sodorta az orosz környezetben dolgozó forrást”

 

 hirdetes_300x300  

mondta a tiszt, jelezve, hogy Naď gyakorlatilag felhívta a figyelmet, hogy hol szivárognak az információk.

 

A Štandard konzervatív hírportál másik forrása, aki a védelmi minisztériumban dolgozik, pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy más országok által szerzett hírszerzési információt napvilágra hozni csak az adott forrásország jóváhagyásával lehet.

 

„Ha nem csak kitalálta az egészet – amit nem tudunk megállapítani -, akkor megszegett minden, a kölcsönös együttműködésről szóló szabályt. Komolyan. Ki fog ezek után információt átadni nekünk, amikor a [volt] védelmi miniszter szétkürtöli azt egy politikai vitaműsorban”

 

fogalmazott.

 

Naď párttársa, és korábbi kormányfője, Eduard Heger azt állította, számára nem újak azok a hírek, miszerint Oroszország befolyásolni akarja a szlovákiai parlamenti választásokat. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök pedig szintén értesülhetett az információról, de nem számolt be róla a sajtónak.

 

Körkép.sk, Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.