Nyitókép: AP Photo/Ali Unal

 

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.

 

Az YSK elnöke sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a voksok 99,43 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 52,14 százalékkal áll az élen.

 

Elmondása szerint az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 47,86 százalékát kapta meg.

 hirdetes_400x285  

 

Yener aláhúzta: a még fel nem dolgozott szavazatok a jelen helyzeten nem változtatnak, a nem végleges eredmény értelmében tehát Erdogant választották Törökország államfőjévé.

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva már bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását. Erdogan, aki egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.

 

„Itt az ideje az összefogásnak, hogy egyesüljünk nemzeti céljaink és nemzeti álmaink körül, félretéve minden vitát, ami a választási időszakot jellemezte“

 

– fogalmazott győzelmi beszédében a politikus.

 

Egy olyan időszakban, amikor Törökország kapcsolata a nemzetközi közösség nagy részével feszült, a világ számos vezetője gratulált Erdogannak újraválasztásához, és hajlandóságot mutatott az együttműködésre – Lula da Silvától Emmanuel Macronig, Olaf Scholzon át Joe Bidenig és Vlagyimir Putyinig.

 

Az ellenzék elnökjelöltje, Kemal Kilicdaroglu azt hangsúlyozta, hogy Erdogan 14 évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta ez volt a legjobb eredmény. Mint fogalmazott: a változás hamarosan bekövetkezik.

 

„Arra kérnék mindenkit, hogy magáért, a gyermekeiért, a nyugdíjasokért, anyáinkért és apáinkért, a gazdákért, a kereskedőkért, támogassák a demokráciaharcot“

 

– mondta.

 

Kilicdaroglu olyan koalíciót vezetett a választások során, amely gyakorlatilag a jelenlegi elnökkel szemben álló összes ellenzéket tömörítette. Egy olyan ellenzéket, amelynek egy változáshoz egységesnek kellene maradnia – öt évig.

 

MTI, Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!