Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Bojan Slavkovic

 

Magyar KFOR békefenntartó katonák is megsérültek Koszovóban a zavargásokban, többen súlyosan – derül ki a HVG cikkéből. Zevcsanben, ahol tömegek tüntettek az önkormányzati választások eredménye ellen, a tiltakozó szerbekkel szemben felsorakoztak a KFOR katonái is. Állítólag fegyverek is eldördültek, de nem világos, hogy milyen körülmények között.

 

A koszovói szerben napok óta tüntetnek az önkormányzati választások eredményei miatt. A választásokat az ígért közösségi jogok elmaradása miatt a szerb közösség tagjai bojkottálták, így végül albán nemzetiségű személyek kerültek településvezetői pozíciókba. Pristina annak ellenére erőlteti az albán településvezetők hivatalba helyezését, hogy ezt még az EU és a NATO, de Washington is ellenzi. A szerb hadsereg felsorakozott a koszovói határnál.

 

A zavargásokba átcsapó tiltakozások miatt a KFOR katonáit is felsorakoztatták az erőszak megfékezése érdekében. A szerbek köveket és üvegeket dobáltak a katonák felé, akik távozásra szólították fel a demonstrálókat és könnygázt vetettek be.

 

 hirdetes_810x300  

A szerbek szerint a KFOR a koszovói albán hatóságokat védi a tüntetőktől.

 

Szerb közlések szerint Zvecsanban a kivezényelt albán rendőrök rálőttek a szerb tüntetőkre. Két sérültről számoltak be a híradások.

 

A KFOR soldier is carried on a stretcher after suffering an injury during clashes with Kosovo Serbs in the town of Zvecan, northern Kosovo, Monday, May 29, 2023. Ethnic Serbs in northern Kosovo clashed with troops from the NATO-led KFOR peacekeeping force as they tried to take over the offices of one of the municipalities where ethnic Albanian mayors took up their posts last week, with the help of the authorities. (AP Photo/Bojan Slavkovic)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!