Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Liu Zheng

 

Kína támogatásáról biztosította Szerbiát „területi integritásának és szuverenitásának megóvására irányuló” erőfeszítéseiben. Erről Mao Ning kínai külügyi szóvivő beszélt kedden. A bejelentésre azután került sor, hogy Koszovóban elszabadultak az indulat, és a szerb tüntetők a NATO békefenntartó erőivel csaptak össze Zvecsanban.

 

Koszovó északi, szerbek lakta részében azután törtek ki zavargások, hogy az önkormányzati választások eredményeként albán vezetőket választottak a települések élére. Ez úgy történhetett meg, hogy a szerb közösség tagjai bojkottálták a választásokat, így tiltakozva az ellen, hogy Koszovó nem adja meg nekik azokat a közösségi jogokat, amelyek teljesítésére létrejöttekor kötelezettséget vállalta.

 

A választás bojkottálása lényegében egy jelzés volt a koszovói szerbek integrációjának sikertelenségére, amit a pristinai kormánynak illett volna figyelembe venni. Beszédes, hogy az albán nemzetiségű településvezetők beiktatását csak Pristina erőlteti, ami miatt még Washington és Brüsszel is élesen kritizálja.

 

 hirdetes_810x300  

Kína a mai napig azon országok sorába tartozik, akik nem ismerték el Koszovó függetlenségét. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a szerbek albánok elleni fellépése idején, 1999-ben a Belgrádot bombázó amerikai gépek „véletlenül” telibe találták a belgrádi kínai nagykövetséget is. Az incidensben három kínai újságíró meghalt. Az USA elnézést kért, azt állította, hogy a hírszerzés tévedett.

 

Koszovó 2008-ban jött létre, sem Kína, sem Oroszország, és persze Szerbia sem ismeri el önálló országként. Ugyanakkor Szlovákia és Spanyolország sem – mindkettő a területén élő nemzeti közösségek esetleges szeparatizmusától tartva.

 

Az elmúlt napokban az észak-koszovói helyzet eszkalálódott. A szerbek tüntetnek, erőszkatól sem mentes zavargások törtek ki. A zvecsani városi hivatal biztosítására odarendelt KFOR-katonákat kövekkel és üvegekkel dobálták meg, többen megsérültek (köztük 20 magyar békefenntartó is, négyen közülük kórházba kerültek). A szerb hadsereg a koszovói határhoz rendelte egységeit.

 

Kína most felszólította a NATO-t, hogy tartsa tiszteletben az érintett országok területi integritását és szuverenitását, és tegye meg, amit megkövetel a régió békéje.

 

Körkép.sk, APnews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.