Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke el tudja képzelni, hogy pártja bizalmat szavazzon Ódor Lajos (értsd: Zuzana Čaputová államfő szakértői) kormányának, de előbb el akarja olvasni a kabinet kormányprogramját. Kollár erről az Ódor Lajos kormányfővel folytatott egyeztetések után beszélt.

 

A miniszterelnök a napokban elkezdett egyeztetéseket folytatni a parlamenti pártokkal. Az államfő által kinevezett kormánynak csak harminc napig van teljes hatásköre, harminc napon belül (tehát legkésőbb június 14-ig) be kell terjesztenie a parlamentnek a kormányprogramját, és bizalmat kell kérnie. Amennyiben bizalmat kap, teljes jogkörökkel folytatja ténykedését a szakértői kormány. Ha nem kap bizalmat, akkor a Heger-kabinet utolsó hónapjaihoz hasonlóan ügyvivő szerepkörben dolgozhat tovább, erősen korlátozott jogkörökkel.

 

Kollár szerint a kormány már túl sok törvényjavaslatot a választásokig aligha tud letenni az asztalra, de segíthet az újjáépítési alap és az uniós források lehívásában.

 

 hirdetes_810x300  

Eddig a parlamenti pártok közül egyedül az SaS jelentette ki (egyszer látatlanban, egyszer az Ódorral való egyeztetés után), hogy hajlandó bizalmat szavazni a szakértői kormánynak. A Smer következetesen elutasította a kabinet támogatását. A Sme rodina egyelőre nyitott marad, ám a kormány várható népszerűtlen intézkedései miatt erősen kétséges a nem liberális pártok támogató szavazata – így Kollár fenti kijelentését úgy is lehet értelmezni, hogy igyekszik megalapozott döntésként láttatni a későbbi elutasítást.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!