Nyitókép forrása: SITA/SITA/Diana Černáková

 

A sürgősségi rendelők számát és nyitvatartási idejét is megkurtítják. A gyermek és felnőtt sürgősségi rendelők a jövőben 22:00 óra helyett csak este 20:00 óráig lennének nyitva. A gyermeksürgősségik számát pedig lecsökkentik. Ezt javasolja az egészségügyi minisztérium arra hivatkozva, hogy súlyos hiány van gyermekorvosokból, és a jelenleg praktizálók túlterheltek. Mindezt Michal Palkovi,  az Ódor-kormány egészségügyi minisztere jelentette be kedden.

 

„Javasoljuk a sürgősségi ambuláns szolgáltatás (APS) idejének rövidítését, ami azt jelenti, hogy 22:00 helyett 20:00-ig [lesznek nyitva]. Az ok, ami miatt erre szükség van, az a gyógyszertárak nyitvatartásához való igazodás, illetve természetesen a Munkatörvénykönyv betartása, amely előírja, hogy a folyamatos munkavégzés nem tarthat hosszabb ideig 15 óránál”

 

mondta Palkovič. A változtatás vélhetően szeptemberben vagy a jövő év elején kerülhet át a gyakorlatba.

 

Az egészségügyi tárca egyúttal három lépésben csökkentené a gyermeksürgősségi rendelők számát.

 hirdetes_300x300  

 

„Néhány sürgősségi rendelő már most a nyáron megszűnik, a többi érintett rendelő a jövő év folyamán kerül bezárásra”

 

mondta Palkovič. Az országban működő gyermekszürgősségi rendelők számát a jelenlegi 54-ről 40-re csökkentik a jövő év második feléig.

 

Palkovič szerint a fenti változtatásokra azért van szükség, hogy biztosítsák a gyermekek egészségügyi alapellátását. A minisztérium szerint ezt a körzeti és gyermekorvosok korfája indokolja. Mindkét szakterületen az orvosok több mint 50 százaléka nyugdíjas korú, és épp ők biztosítják a sürgősségi rendelők működését, mivel ez törvényből adódó kötelezettségük.

 

A minisztérium állítja, nem akarják a betegeket átterhelni a kórházakra, mivel úgy véli, hogy „teljesen más eset az ambuláns sürgősségi és kórházi sürgősségi ellátásra szoruló beteg. ”

 

Palkovič jelezte, hogy a javaslat kapcsán tárgyalni fog a Szlovák Kórházak Társulása és az orvosok szakszervezeteivel is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!