Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Az ukrán vezetés szerdán azt hangoztatta, hogy az ukrán gabona EU-ba történő behozatalára vonatkozó korlátozások csak Vlagyimir Putyint segítik Európa megosztásában. Ilyen korlátozó intézkedéseket korábban hat közép-kelet-európai ország, köztük Szlovákia és Magyarország vezetett be még áprilisban, miután az ukrán gabonadömping veszélybe sodorta az itteni agrárpiacokat.

 

„Az ilyen korlátozások fenntartása újabb fegyvert jelentenek Putyin kezében az európai egység megosztása ellen. A fennálló korlátozásokat meg kell szünteti”

 

közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium szerdán a Twitteren.

 

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági uniós biztos épp kedden szólított fel az ukrán gabona elleni korlátozó intézkedések meghosszabbítására, legalább október végéig – más különben a korlátozások hatálya június 5-én lejár.

 hirdetes_300x300  

 

Az orosz-ukán háború kitörésével az ukrán gabona exportútvonalai nagyrészt blokád alá kerültek, elsősorban a tengeri kikötők. Az Európába irányuló ukrán gabonaexport a múlt évben sokszorosára nőtt. Az Európai Bizottság a közép-kelet-európai tagállam tiltakozása ellenére sem akarta eltörölni az ukrán gabonára vonatkozó, háborús szolidaritásból bevezetett vám- és kvótamentességet. Ez ugyanis az közép-európai agrárpiacot lehetetlenítette el.

 

Hat tagállam tiltakozott az ügyben, majd kompromisszum született Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával, Bulgáriával és Romániával, hogy egyénileg bevezett korlátozásaikat némileg enyhítik, de az ukrán mezőgazdasági termékek egy része importtilalom alá kerül.

 

12 régi uniós tagállam, közülük is elsősorban Németország és Franciaország az átláthatóság hiányára valamint az európai egységes piac aláásására hivatkozva próbálják elérni a korlátozások eltörlését.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.