Nyitókép forrása: mti

 

Egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust bezáratják Németországban – közölték szerdán Berlinben.

 

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint visszavonják az öt németországi orosz főkonzulátus közül négy működési engedélyét. A diplomáciai képviseleteket az év végéig kell bezárni. Oroszország így csak egy főkonzulátust működtethet az országban, valamint a berlini nagykövetséget.

 

A rendelkezés válasz a Kreml döntésére, mely szerint a diplomatákat és a kulturális intézetek munkatársait együttvéve legfeljebb 350 német állami alkalmazott dolgozhat Oroszországban. Berlin ezért kénytelen bezárni a kalinyingrádi, a jekatyerinburgi és a novoszibirszki főkonzulátust, mert a létszámkorlát miatt nem lehetséges a konzuli szolgáltatások fenntartása.

 

 hirdetes_810x300  

A német kormány a két ország közötti viszony „elmérgesítése felé tett lépésként” értékeli a létszámkorlát bevezetését, és Moszkva „indokolatlan” döntése miatt arra kényszerül, hogy az orosz kormány németországi képviseletének szűkítésével állítsa helyre a képviseletek közötti „személyzeti és szerkezeti” egyensúlyt – fejtette ki a tárca szóvivője.

 

Az ARD német országos közszolgálati televízió a hírportálján közölt összeállításában kiemelte, hogy a német-orosz kormányzati viszonyban eddig a diplomaták kiutasítása volt az egymás döntéseivel szembeni tiltakozás legerősebb jele. A főkonzulátusok működési engedélyének visszavonásával „a német kormány egy lépéssel tovább megy” – tették hozzá.

 

Felidézték, hogy az utóbbi években több alkalommal előfordult diplomaták kiutasítása, a németországi orosz és az oroszországi német külképviseletek személyi állománya így jelentősen csökkent, és korlátozni kellett a szolgáltatásokat. Az eleve igen feszült viszont viszony az Ukrajna elleni orosz háború kezdetével még inkább megromlott. Németország 2022 áprilisában kémkedésre utaló jelekre hivatkozva kiutasított 40 orosz diplomatát, mire Oroszország nemkívánatos személynek minősített ugyancsak 40 német diplomatát.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!