Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Csütörtökön a NATO légiereje védi a moldovai légteret abból az alkalomból, hogy 40 európai vezető találkozik Európa legszegényebb országában, egy, az ukrán határtól mindössze 20 kilométerre lévő kastélyban. A hivatalos közlések szerint a cél az, hogy a résztvevők kifejezzék támogatásukat Moldova és Ukrajna iránt. A találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz.

 

A helyválasztás valószínűleg önmagában is egyfajta célzás a két ország melletti (Oroszország elleni) kiállásra. A különleges biztonsági intézkedések (amelyek komoly erőforrásokat vesznek igénybe) ugyanakkor épp ezért fontosak: Moldova területébe már több alkalommal csapódott rakéta az orosz-ukrán háború miatt.

 

A NATO közlése szerint AWACS felderítőgépek pásztázzák az eget a csúcstalálkozó helyszíne felett.

 

 hirdetes_400x285  

A találkozó központi témája Ukrajna és a közelgő ukrán ellentámadás, de valószínűleg a koszovói események megoldásában is megpróbálnak előrelépéseket tenni a részvevők. Fontos, de kevésbé kiemelt téma lesz még a migráció, a kiberbiztonság és az energiabiztonság.

 

A találkozó keretében négyoldalú megbeszélésekre kerül sor a francia, a német, az örmány és az azeri vezetés között – az utóbbi kettő között megint veszélyesen feszültté vált a viszony.

 

Reuter.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!