Nyitókép forrása: Mette Frederiksen (elől, balra fehér ruhában) az Európai Politikai Közösség moldovai találkozóján. SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

Mette Frederiksen dán miniszterelnök hétfőn utazik Washingtonba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel találkozzon, és a nyugati sajtó információi szerint jó eséllyel őt tenné meg az USA a NATO első női főtitkárává.

 

Jen Stoltenberg jelenlegi főtitkár hivatali ideje ősszel lejár. Korábban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét emlegették potenciális utódjaként, de szóba került Zuzana Čaputová szlovák államfő is.

 

Frederiksen Ukrajna elkötelezett híve, a Reuters által megszólított Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök is szuperlatívuszokban beszélt Frederiksen képességeiről.

 

 hirdetes_400x285  

Persze a dolog nem ennyire kézenfekvő. Sokan felróják a dánoknak, hogy fegyverkezés terén messze lemaradnak a NATO által előírt (a GDP arányában) 2 százalékos iránycéltól.

 

Maga Frederiksen elvileg hozza a kötelező ismérveket, ami kell egy NATO-főtitkári poszthoz. A legfontosabb ebből nyilvánvalóan a Washingtonnal való kiváló viszony. Ez a feltétel nem meglepő, az USA adja a NATO költségvetésének 74 százalékát.

 

Frederiksen karrierpolitikus, a dán Szociáldermokrata Párt vezetője, kormánya jelentős pénzügyi és katonai támogatásokat nyújtott Ukrajnának. Ami talán beszédesebb, hogy vezetése alatt Dánia kulcsszerepet vállalt az ukrán pilóták kiképzésében, és támogatja az F-16-osok átadását Ukrajnának. Némi pozitívumot jelent, hogy Frederiksen (viszonylag) tartózkodott a Törökországgal és Magyarországgal szembeni politikai konfrontációtól.

 

Reuters, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!