Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Rakétatámadás érte Bergyanszkot, az orosz megszállás alatt lévő ukrán kikötővárost, és robbanáskat jelentettek a szintén orosz ellenőrzés alatt álló Melitopol városából is. Bergyanszkban az orosz légvédelem állítólag sikeresen megállította az ukrán rakétákat, Melitopolnál azonban felrobbant egy orosz utánpótlási vonalként használt vasúti pálya.

 

A Zaporizzsja megyei Bergyanszkban szombaton este 7 óra előtt 8 robbanást lehetett hallani, a Telegram csatornákon megjelent információk szerint a helyi repülőtér és kikötő lehetett a fő célpont.

 

 

 hirdetes_400x285  

Melitopolban legalább 6 robbanásról számoltak be. A várost az oroszok kiáltották ki Zaporizzsja megye új központjának, mivel az egész megyét nem tudták elfoglalni. A város stratégiai fontosságú vasúti csomópont, ha az ukrán ellentámadás a déli irányba indul el, akkor Melitopol nagy valószínűséggel ostrom alá kerülhet.

 

Mindkét város felett füstoszlopokat lehetett látni.

 

Volodimir Zelenszkij nemrég jelentette be, hogy Ukrajna készen áll az ellentámadásra.

 

Míg korábban az ellentámadás legvalószínűbb iránya dél volt Melitopol felé, egészen a tengerpartig, ma már az sem kizárt, hogy különböző támadásokkal megpróbálják az ukránok megosztani az orosz erőket, majd kísérletet tesznek Bakhmut visszafoglalására.

 

Minden jel szerint lesz ellentámadás, és ha az amerikai és orosz háborús retorikát figyeljük, nagyon kevés esélyt látni a konfliktus tárgyalásos rendezésére.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken óva intett mindenkit az olyan békejavaslatoktól, amelyek „legitimizálhatják” Oroszország területfoglalásait Ukrajnában. Ez magyarul annyit tesz, hogy egyelőre szó sem lehet kiegyezésről. Tekintettel arra, hogy az amerikai vezérkar korábbi nyilatkozatai szerint valószínűtlen, hogy Ukrajna területeket foglaljon vissza vagy megfordítsa a háború menetét, az amerikai külügyér szavai a háború folytatását vetítik előre. Sőt, Blinken provokálta is az oroszokat, kijelentve, hogy a Kremlnek már Ukrajnában is csak a második legerősebb hadserege van.

 

Az orosz oldalon sem épp a békéről szólnak a nyilatkozatok. Dmitrij Medvegyev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnöke a Telegramon közölte, hogy szó sem lehet megállapodásról, a 2022 előtti állapot visszaállításáról pedig végképp nem.

 

„Biztosan mondhatom: Nincs visszatérés a »fényes« európai múlthoz számukra. És nem csak azért, mert nem szeretnek és nem várnak minket ott. Oroszország teljesen más ország lett, mint a háború előtt volt. Vezetők, pártok, kormányok jönnek és mennek, ám az emlékek és értékek, amik vérré váltak, nagyon hosszú ideig fennmaradnak. Évtizedekig, néha évszázadokig. Ezeket semmilyen új vezető – függetlenül attól, hogy milyen politikai erőt képvisel – nem tudja megváltoztatni”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.