Nyitókép: AP Photo/Vincent Thian

 

Prabowo Subianto indonéz védelmi miniszter a szombati szingapúri védelmi csúcson bemutatta az ukrajnai háború befejezésének tervét, de a csúcs egyes résztvevői bírálták azt.

 

„Felszólítom Oroszországot és Ukrajnát, hogy azonnal hagyják abba a harcokat” – mondta Subianto. Hozzátette: a több mint 15 hónapja tartó konfliktus komoly hatással volt az ázsiai országok gazdaságára és az élelmiszerellátásra.

 

A Shangri-La Dialógus néven ismert ázsiai biztonsági csúcstalálkozón Subianto tűzszünetet javasolt a „jelenlegi pozíciókban” és az ENSZ-megfigyelők és békefenntartók által felügyelt demilitarizált övezetekben. Azt is javasolta, hogy a „vitatott területeken” tartsanak népszavazást, amelyet az ENSZ szervezne meg.

 hirdetes_300x300  

 

„Indonézia kész csapatokkal hozzájárulni ehhez a lehetséges ENSZ-békefenntartó misszióhoz” – mondta az indonéz védelmi minisztérium vezetője. Subianto békejavaslatát azonban bírálták a szombati csúcson.

 

Josep Borrell, az Európai Unió diplomácia vezetője szerint Ukrajnában tisztességes feltételek mellett kell békét teremteni. Békét kell hoznunk Ukrajnának, de ennek igazságos békének kell lennie, és nem a megadás békéjének – értékelte Borrell Indonézia javaslatát.

 

„Kérdezzék meg Indonéziát, hányszor támadták meg… A szuverenitás megsértése nem csak Európában fordul elő. Tervet mutatok be a konfliktus megoldására, de nem beszélek arról, hogy kinek van igaza és kinek nincs igaza” – reagált Subianto Borrell szavaira.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!