Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

A Bild német lap beszámolója szerint kifütyülték Olaf Scholz német kancellárt egy falkenzei SPD-rendezvényen. A méltatlankodó tömeg háborús uszítással vádolta a német kancellárt, hazugnak és gengszternek nevezték. Hasonlóan járt a fesztiválon megjelenő brandenrburgi tartományi miniszterelnök is. Mindkét politikus Moszkvát hibáztatta a kialakult gazdasági helyzetért. Scholz korábban hangsúlyozta, hogy Németország addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges. Tény azonban, hogy a német kormánykoalíció új negatív rekordot döntött támogatottsága terén.

 

A minapi felmérés szerint az SPD-Zöldek-FDP koalícióval szembeni elégedettségi indexe alig 20 százalék volt, ami új negatív rekord. A legutóbbi mélypont 27 százalék volt (áprilisban). A berlini kormány munkájával csak 1 százalék „teljesen elégedett”, 19 százalékuk „inkább elégedett”. Ugyanakkor a megkérdezettek 79 százaléka elégedetlen.

 

A német belpolitikai helyzet hasonlóan viharos, mint más, Ukrajnát felső korlátok nélkül támogató országoknál. A legnagyobb ellenfél, az ellenzéki CDU pártpreferenciái emelkedőben vannak (29 százalék), míg az SPD süllyed (18 százalék). Ami azonban még ennél is beszédesebb, hogy a szélsőjobboldali AfD négy és fél évvel ezelőtt mért legjobb támogatottsági szintjét érte el: 18 százalékot kapott a felméréseken.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai politikai retorikát szinte egy az egyben másoló Zöldek 15 százalékon állnak (év elején még 19 százalékot kaptak). A legkisebb kormánypárt, az FDP népszerűsége némileg javult: 7 százaléka  korábbi 5 százalékhoz képest.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.