Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Dejan Simicevic

 

Törökország katonákat küld Észak-Koszovóba, hogy a NATO felkérésének eleget téve segítse az erőszak megszüntetését – jelentette be szombaton a török védelmi miniszter.

 

A török részvételt a NATO nápolyi parancsnoksága kérte, és a török katonák a KFOR keretében érkeznek az országba.

 

Ankara a szemben álló feleket mértéktartásra intette és a párbeszéd felújítását sürgette, hogy megoldást találjanak a konfliktusra, amely „veszélyezteti a régió biztonságát és stabilitását”.

 

 hirdetes_400x285  

Meg nem erősített információk szerint Törökország 500 katonát küld Észak-Koszóvóba.

 

A NATO nápolyi parancsnoksága korábban 700 katonát küldött a Koszovóban szolgáló KFOR-erők megerősítésére, miután erőszakba torkolló zavargások törtek ki a szerbek lakta településeken és több NATO-békefenntartó is megsérült.

 

A konfliktusra azután került sor, hogy az önkormányzati választásokat a szerb közösség bojkottálta, így 3,5 százalékos részvétel mellett végül albán polgármestereket választottak meg a szerbek lakta településeken. Bár a Washington és Brüsszel is óva intette Pristinát attól, hogy az albán nemzetiségű településvezetőket ráerőltesse a szerbekre, a koszovói vezetés mégis be akarta őket iktatni. A szerbek tüntetésekbe kezdtek, amelyek zavargásokká fajultak. A legújabb fejlemények szerint van rá esély, hogy Koszovó új választásokat ír ki a helyzet enyhítése céljából, azonban a feszültség lényegét – a szerbek közösségi jogainak meg nem adását – ez még nem oldja meg.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!