Nyitókép forrása: SITA, montázs – Körkép.sk

 

Joe Biden amerikai elnök növekvő hajlandóságot mutat arra, hogy átlépje a Vlagyimir Putyin orosz elnök által húzott vörös vonalakat az ukrajnai konfliktusban. Annak ellenére, hogy többen is figyelmeztették, Ukrajna felfegyverzése világháborúhoz vezethet, Biden továbbra is feszegeti az orosz vezető határait, ez pedig stratégiai kockázatot és hasznot is jelent – írja a Washington Post minapi elemzésében.

 

A lap emlékeztetett, hogy Joe Biden amerikai elnök döntése, hogy segíti Ukrajnát az F16-os vadászgépek beszerzésében újabb vörös vonalat hágott át, miközben Moszkva azzal fenyegeti Washingtont, hogy a lépés közvetlen konfliktust eredményez az USA és Oroszország között.

 

Érdemes hozzátenni, hogy az USA egyelőre nem akar F-16-osokat szállítani Ukrajnának, csak engedélyezte, hogy más országok szállítsanak ilyen gépeket. Az F-16-osok esetében pedig lényeges összefüggést is érdemes fejben tartani. Az egyik, hogy ezekből a típusokból van a legtöbb a nyugati országokban. A másik, hogy ezek raktárból való kisöprésével megnyílik az út az új generációs amerikai F-35-ösök előtt. Ugyanakkor Ukrajnában nincsenek F-16-osok fogadására alkalmas repterek, vagyis kelet-európai országokból kellene ezeket indítani, amivel azonban nyíltan is hadviselő féllé vállnának – a szerk.

 

 hirdetes_810x300  

A Post azt írja, hogy Putyin apokaliptikus figyelmeztetései ellenére az Egyesült Államok fokozatosan rábólintott a Javelin és Stinger rakéták átadására, a HIMARS rakétavetőkre, drónokra, és végül az M1 Abrams tankokra is.

 

A lapnak nyilatkozó egyik tisztviselő szerint Biden figyelmen kívül hagyja Putyin fenyegetéseit, mert Oroszország a folyamatos fenyegetések ellenére egyszer sem váltotta be ígéretét, hogy „megbünteti” a Nyugatot fellépéséért. Az állandó „bloff” pedig „önbizalmat adott az amerikai és európai vezetőknek, hogy Ukrajna felfegyverzését súlyos következmények nélkül folytatják”.

 

Ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a támogatás minőségének kérdése továbbra is „a háború legveszélyesebb bizonytalansági tényezője”.

 

„A probléma az, hogy nem ismerjük a tényleges vörös vonalat. Ráadásul, ez a vonal az ember fejében létezik, így egyik napról a másik változhat”

 

mondta Maxim Szamorukov, a Carnegie Nemzetközi Béke Alapítvány Oroszország-szakértője.

 

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője elmondása szerint a háború eszkalációjának kezelése továbbra is a háború egyik legproblémásabb része Biden és tanácsadói számára. Amikor arról döntöttek, hogy milyen új fegyverrendszereket biztosítsanak Ukrajnának, négy körülményt vettek figyelembe: 

 

  • Ukrajnának szüksége van-e rá,
  • képesek-e használni,
  • rendelkezésre áll-e,
  • és mi lesz az orosz reakció?

 

Elmondása szerint az orosz reakciók elmaradása folyamatosan befolyásolta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kockázati számításait. Márpedig Blinken kulcsember Washingtonban, aki minden befolyását latba veti, hogy Amerika minél többet vállaljon Ukrajna támogatásában.

 

A másik háborús héja, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóról is kiderült, hogy végig úgy ítélte meg, a halálos fegyverek átadása Ukrajnának több előnnyel jár, mint amilyen eszkalációs kockázattal. Ő volt a másik kulcsember, aki erőt fejtett ki az amerikai F-16-osok Ukrajnának történő átadása irányába.

 

Tény, hogy Putyin azonnali és kíméletlen reakciót helyezett kilátásba abban az esetben, ha Oroszország területi integritása sérül vagy veszélybe kerül. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke pedig kijelentette, hogy egy nukleáris hatalom veresége a hagyományos háborúban nukleáris háborút indíthat el.

 

A Post azt írja, hogy bár eddig az oroszok nem váltották be fenyegetéseiket, ez nem jelenti azt, hogy soha nem is fogják. Különösen akkor, ha a konfliktus tovább eszkalálódik.

 

Kedden dróntámadás érte Moszkva elit negyedeit, és az egyik orosz politikus szerint a második világháború óta nem érte ilyen csapás az orosz fővárost. Ukrajna tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz, Washington pedig azzal érvelt, hogy nem támogatta és nem is bátorította Kijevet ilyen támadások kivitelezésére.

 

Ugyanakkor Kijev elégedettnek tűnik, hogy az orosz civilek is megtapasztalják az ukránok gyötrelmeinek egy részét. És bár nem vállalták a felelősséget, elég egyértelmű, hogy másnak nem állt érdekében ilyen támadást indítani.

 

Az amerikai tisztviselők hivatalosan a hadsereg rossz állapotával indokolják Oroszország óvatoskodását. A nyugati adatok szerint Oroszország eddig 250 ezer katonát veszített (halott vagy sebesült). A hadiiparhoz bizonyos szálakon kötődő amerikai kongresszusi képviselők, a háború fokozásának első számú szószólói közben egyre keményebb retorikával próbálják eszkalálni a helyzetet.

 

Michael McCaul texasi képviselő gyávának nevezte a Biden-adminisztrációt, amiért nem küldte el Ukrajnának a nagy hatótávolságú ATACMS rakétarendszereket. Ő azzal érvel, hogy eddig minden alkalommal tévedett a Fehér Ház, amikor az orosz reakciótól való félelem miatt óvakodott keményebb fegyvereket küldeni. Mi azért hozzátesszük, tekintettel arra, hogy mi lenne egy atomháború tétje (a teljes pusztulás), az ilyen érvelések rendkívül veszélyesek. Elég ugyanis a McCaul-féléknek egyszer tévedni.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.