Nyitókép: Sergey Bobok/AFP via Getty Images

 

Belgium vizsgálatot indított az Ukrajnának átadott fegyverek ügyében. Azt szeretnék megtudni, hogy a Kijevnek önvédelmi célból küldött fegyverek valóban védelmi célokat szolgálnak-e, vagy Ukrajna határain túli harcokra használják őket – közölte a The Washington Post, miután számos, NATO-országokból származó fegyvereket fedeztek fel az oroszországi Belgorod régióban.

 

A The Washington Post a hétvégén terjedelmes cikket tett közzé arról, hogy az Ukrajnával határos orosz Belgorod régióban fegyverek és taktikai járművek bukkantak fel néhány NATO-tagállamból, köztük az Egyesült Államokból, a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból és Belgiumból. A fegyvereket az ukránok oldalán harcoló orosz paramilitáris fegyveresek használhatták, akik májusban törtek be orosz területre.

 

Alexander De Croo belga miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy a védelmi minisztérium és a hírszerző szolgálat megkezdte a vizsgálatot. Mint emlékeztetett, az európai fegyvereket azzal a feltétellel szállították Ukrajnának, hogy azokat „ukrán területen és annak védelmére” használják, és ennek betartását szigorúan ellenőrzik.

 hirdetes_810x300  

 

A belga miniszterelnök ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy mi történne, ha a jelentés állításai megalapozottnak bizonyulnának. Felszólított azonban arra, hogy ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!