Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Ha nem is indult még el hivatalosan az ukrán ellentámadás, már az előszobájában járunk. Moszkva hétfőn bejelentete, hogy egy jelentős ukrán offenzívát hiúsított meg Kelet-Ukrajnában, bár ezt a kijelentést az ukránok tagadják. A tavalyi ellentámadás tapasztalataiból kiindulva azonban valószínű, hogy ha az ukránok sikerrel járnak és sikerült lendületbe jönniük, akkor hivatalosan is elindítanák az ellentámadást. A nyilatkozatokat érdemes fenntartásokkal fogadni, mert elterelés vagy félrevezetés is lehet a célja. Közben iszonyatos tempóban haladunk az eszkaláció felé.

 

Az ukránok lényegében puhatolóztak, hogy fogást találjanak az orosz védelmen. Ezúttal Velika Novoszilka térségében indítottak támadást, és ha az oroszok által bezengett 250 elesett katonáról és 16 megsemmisült tankról szóló hírek számait nem is vehetjük komolyan, valószínű, hogy ez egy erősebb próbálkozás volt az ukránok részéről, ami kudarcot vallott.

 

A szakadár ukrán erőktől azonban olyan nyilatkozatok is elhangzottak, hogy komolyan próbára tették védelmüket az ukránok Velika Novoszilkánál, olyannyira, hogy csaknem sikerült áttörniük.

 

 hirdetes_300x300  

Az alábbi felvételen az látszik, ahogy előrenyomuló ukrán tankokat semmisít meg az orosz tüzérség:

 

 

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi haderő parancsnoka arról számolt be hétfőn, hogy Bakhmutnál (nem a városban, hanem a külterületeken) sikerült az ukránoknak előrenyomulni, és „magaslatokat” foglaltak el.

 

Harcok folynak az oroszországi Belgorod megyében is. Kijev továbbra is tagadja, hogy saját katonákat küldött volna orosz területre, hivatalosan azt állítják, hogy ukránok oldalán harcoló „orosz önkéntesekről” van szó.

 

Az sem megnyugtató, hogy az is megerősítést nyert, hogy lengyel „zsoldosok” is harcolnak az ukránok oldalán orosz területen.

 

Zaporizzsja megye oroszok által kinevezett vezetője, Vlagyimir Rogov szerint az ukránok déli irányba akarnak majd megindulni a főerejükkel, hogy áttörve az orosz frontot az Azovi-tengerig nyomuljanak. Ez a forgatókönyv volt sokáig a legvalószínűbb. Egy ilyen húzással az ukránok lehetőséget kapnak egy következő ellentámadásra, amely már a Krímet is célozhatná.

 

Rogov arra alapozza kijelentéseit, hogy az ukrán haderő jelenleg is nagy erőkkel támadja a Zaporizzsja megye frontovnala mögötti (orosz oldalon lévő) településeit, többnyire a britektől kapott Storm Shadow és a Tocska-U rakétákkal.

 

Közben Mark Milley amerikai vezérkari főnök az ukrán haderő felkészültségét méltatta, és egyúttal szuperlatívuszokban beszélt az ukrajnai események jelentőségéről, amely szerint nemcsak az USA és Európa számára, de az egész világ számára is a legfontosabb csata.

 

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy az orosz területen zajló harcok eszkalálhatják a konfliktust. Milley az ott harcoló alakulatokról „mint orosz önkéntesekről” beszélt, átvéve az ukrán narratívát.

 

Olekszij Reznyikor ukrán védelmi miniszter többször is kijelentette, hogy a hadsereg továbbra is hallgatni fog az ellentámadás kezdetéről.

 

Az azonban sejthető, hogy még a július 11–12-én esedékes NATO-csúcs előtt hivatalosan is megindítják, hogy Kijev így bizonyítson a Nyugatnak. Az sem mellékes, hogy soha nem látott mennyiségű harcászati repülőgép részvételével tart hadgyakorlatot a NATO Németország vezetésével, ami június 12-én kezdődik.

 

A tervezettnél jóval több, mintegy 250 gépről van szó. A jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben az oroszok nyilvánvalóan saját légierejüket is mozgósítani fogják mintegy válaszul, ám nem kizárt, hogy így kénytelenek lesznek erőforrásokat elvonni az ukrajnai egységeik védelmétől.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!