Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli

 

Az Európai Unióba (EU) érkező migrációval szemben az Afrika területén való fellépést nevezte egyedüli megoldásnak Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter, aki Maria Malmer Stenergarddal, Svédország migrációért felelős miniszterével egyeztetett telefonon – közölte a római tárca hétfőn.

 

A belügyminisztérium közleménye szerint Matteo Piantedosi lépésváltást sürgetett az Európai Unió migrációs politikájában. A bevándorlásért felelős svéd miniszternek hangsúlyozta, hogy az „egyetlen igazi szerkezeti megoldás a migráció problémájára az EU számára Afrikában található”.

 

Piantedosi kulcsfontosságúnak nevezte az új migrációs és menekültügyi paktumról zajló tárgyalásokat. Elismerését fejezte ki a soros svéd uniós elnökség munkájáért annak érdekében, hogy az egyeztetés célba érhessen az uniós tagországok bel- és igazságügyi együttműködésért felelős minisztereinek június 8-i luxemburgi ülésén.

 

 hirdetes_810x300  

A telefonbeszélgetés során szó volt Olaszország tehervállalásáról az erősödő migrációs áramlattal szemben, és arról a segítségről, melyet az Európai Unió nyújthat Rómának.

 

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy az olasz kormány továbbra sem az országba érkező migránsok más európai uniós tagállamba való áthelyezésére törekszik, mivel a szétosztás „nem bizonyult szolidáris mechanizmusnak, miként megszületésekor tűnt”.

 

Olaszország nemcsak európai szinten, hanem Afrikában is aktívan dolgozik – hangsúlyozta Antonio Tajani külügyminiszter a polgári védelem euro-mediterrán együttműködéséről rendezett konferenciáján hétfőn Rómában. Tajani emlékeztetett, hogy az ország tengerpartja hétezer kilométer hosszú, valamint célállomásnak számít a balkáni migrációs útvonalon is.

 

Giorgia Meloni miniszterelnök kedden Tunéziában egyeztet a migrációs helyzetről, ugyanez lesz az egyik témája Olaf Scholz német kancellár csütörtöki római látogatásának is.

 

Olaszországba az év eleje óta – a belügyminisztérium legutolsó adatai szerint – több mint 50 ezer migráns érkezett. Tavaly az év ugyanezen időszakában az érkezések száma húszezer alatt volt.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.