Nyitókép: AP Photo/Vadim Ghirda

 

A tűzszünet az ukrajnai háborúban nem vezet békéhez – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Matteo Zuppi bíborosnak, a Vatikán ukrajnai háborús különmegbízottjának kedden, Kijevben.

 

„Az ellenség kihasználja a (harc) megszakítását, hogy megerősítse képességeit, és folytassa a támadást, hogy bűnök és borzalmak új hullámát kövesse el”

 

– mondta Zelenszkij.

 

 hirdetes_810x300  

Zelenszkij az ukrajnai béketervről is beszélt Zuppival, illetve arról, hogy minél több ország részvétele szükséges benne.

 

Zelenszkij szerint a Szentszék hatékonyan járulhat hozzá az ukrán foglyok szabadon bocsátásához, a deportált gyermekek hazatéréséhez és az igazságszolgáltatás helyreállításához.

 

Az elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország szörnyű bűnöket követ el Ukrajna ellen, és emlékeztetett az ukrán Nova Kahovka gát lerombolására a Dnyeper folyón, Herszon régióban. Követelte továbbá az összes orosz katona kivonását Ukrajna területéről annak nemzetközileg elismert határain belül.

 

Zuppi átadta az elnöknek Ferenc pápa levelét. A Vatikán küldöttje hétfőn utazott Kijevbe, és a kétnapos út során a kormányhatóságok álláspontját szeretné megtudni a béketörekvésekkel kapcsolatban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!