Nyitókép forrása: Mind.ua

 

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy ukrán szabotőrök felrobbantották az Oroszországból Ukrajnába műtrágyát szállító Toljatti-Odessza ammóniavezeték egy szakaszát Harkiv térségében. A javítás legalább három hónapig tartana.

 

A világ leghosszabb ilyen jellegű vezetéke (2470 km) évente 2,5 millió tonna ammóniát szállít a fekete-tengeri Pivdenny kikötőben. Ugyanakkor Moszkva folyamatosan lobbizott azért, hogy a szállításokat bővíteni lehessen. Többek között a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezmény kapcsán is megfogalmazta ezt a feltételt, egyelőre sikertelenül. Most, hogy a vezeték megsérült, az oroszok reakciójától függően akár a gabonafolyosó-egyezmény is veszélybe kerülhet.

 

Moszkva ugyanis először azt jelentette be, hogy a vezeték sérülését tekintve készen áll néhány napon belül újraindítani a szállításokat. Később módosította álláspontját, miszerint a javításokhoz legalább 3 hónapra lesz szükség. Ez idő alatt pedig korlátozni fogják a még ukrán kézen lévő kikötők hajóforgalmát.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukránok most arról beszélnek, hogy a gabonafolyosó-egyezmény egyébként sem vonatkozik az ammónia Ukrajnán keresztüli szállítására, de hajlandók fontolóra venni a vezeték újraindításának lehetővé tételét, amennyiben az oroszok engedélyezik a gabonaexport bővítését további kikötők és árucikkek bevonásával.

 

Az ENSZ ellenben szorgalmazta az orosz kérés terljesítését, és az ammóniaszállítások és -exportálás bővítését. Az ENSZ közbenjárására tárgyalásokra került sor az amerikai székhelyű Trammo vállalattal, ez vásárolná meg az orosz-ukrán határon az ammóniát az oroszoktól. Ez az ügylet most bizonytalanná vált.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.