Nyitókép forrása: Twitter/Osinttechnical

 

Elindult az ukrán ellentámadás. A csütörtök esti információk szerint a front több pontján nyomulnak előre az ukránok, de jelentős veszteségeket szenvednek. A háborús elemzők hüvelykujjszabálya alapján a támadó félnek a sikerhez legalább háromszoros túlerőre van szüksége, mert aki támad, az több katonát veszít. Az ellentámadásban amerikai és német harcjárművek is részt vesznek.

 

Csütörtök délután közölte a The Washington Post, hogy elkezdődött az ukrán ellentámadás, és több vonalon is előretörtek az ukránok. Az ABC News pedig késő délután közölte, hogy Zelenszkij ukrán elnökhöz közel álló tisztviselő név nélkül megerősítette, hogy az ukrán ellentámadás aktív szakasza folyamatban van.

 

A legnagyobb harcok Ukrajna délkeleti részében zajlanak, Zaporizzsja városától délre. Nem hivatalos források szerint Ukrajna ezen a területen használja a német gyártmányú Leopard 2-es tankokat.

 

 hirdetes_300x300  

A CNN közben arról írt, hogy az ukránok jelentős, és „vártnál nagyobb” ellenállásba ütköztek a front keleti szakaszán, és komoly veszteségeket szenvedtek, mind emberállomány, mind haditechnika tekintetében.

 

Olyan információk is érkeztek, hogy Bakhmut környékén az ukránoknak sikerült legyűrniük több orosz osztagot is, de a gránátokkal és aknavetőkkel felfegyverzett orosz katonák komoly ellenállást tanúsítanak.

 

Mivel az oroszok is számítottak az ukrán ellentámadásra, többrétegű védelmi vonalakat építettek ki, amelyeket aknamezőkkel vettek körbe.

 

Az Ukrajinszkaja Pravda közlése szerint Ukrajna szerte légiriadó van érvényben, és az oroszok több települést is támadtak.

 

Közben az Europska Pravda ukrán lapnak Baba Braze NATO főtitkár-helyettes azt nyilatkozta, hogy a NATO tervet dolgozott ki arra az esetre, ha nukleáris incidens következne be a zaporizzsjai atomerőműben – amely jelenleg a harcok közvetlen közelében fekszik. „A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egyértelmű nyilatkozatot tett, hogy az atomerőműnek több hónapra elegendő hűtővize van. Ezért ezt az időt arra kell felhasználnunk, hogy felkészüljünk minden rendkívüli eshetőségre, hogy elkerüljük a katasztrófát” – fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!