Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Kijev nem tudott semmit az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásról, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán azokra a sajtóban megjelent információkra reagálva, amelyek szerint Ukrajna állt a szabotázsakció mögött.

 

A német Bild napilapnak nyilatkozva az ukrán elnöke azt mondta, hogy nem adott ki ilyen parancsot.

 

„Sosem tettem volna meg. Hiszem, hogy a hadseregünk és a hírszerzésünk semmi ilyesmit nem követett el”

 

fogalmazott, azt hangoztatva, hogy bizonyítékokat szeretne látni a felvetésekkel kapcsolatban.

 hirdetes_300x300  

 

„Száz százalék, hogy nem tudunk az egészről semmit”

 

szabadkozott.

 

A Washington Post nemrég (és nem először) azt közölte, hogy egy európai hírszerző ügynökség jelentette az amerikai CIA-nek, hogy információi szerint egy ukrán speciális műveleti egység robbantotta fel az Északi Áramlat vezetékszálait. A hír egybecseng a Pentagonból kiszivárgó iratokból származó információkkal.

 

A dokumentumok szerint az egyik európai hírszerző ügynökség már három hónappal a szabotázsakció előtt figyelmeztette a CIA-t arról, hogy olyan ukrán katonai búvárok készülnek az akcióra, akik az ukrán hadsereg parancsnoksága alá tartoznak (ez azt jelentené, hogy az ukrán állam, és nem egy neves incs, letagadható csoport felelős a robbantásért, de azt is jelenti, hogy a CIA nem akadályozta meg és nem értesítette a németeket az akcióról, vagyis kvázi jóváhagyták azt – a szerk.).

 

Az Északi Áramlat 1 és 2 az német energiaellátás stratégiai vezetékei. A négy szálból hármat érte súlyos kár, 50 métereres szakasz hiányzik belőlük a robbantás következtében.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!