Nyitókép forrása: SITA/Japan Pool via AP

 

Az Európai Bizottság – nem meglepő módon – megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla között váltott SMS-eket, amelyek rendkívül gyanússá teszik az EU legnagyobb vakcinabeszerzésének körülményeit. Az EU átláthatóságát követelő aktivisták szerint a Bizottság makacs titoktartása miatt lassan teljesen szétesik az EU-ba vetett közbizalom.

 

Az EU legnagyobb vakcinabeszerzési programjának kedvezményezettje az amerikai Pfizer gyógyszergyártó volt, amellyel a Bizottság rendkívül előnytelen szerződést kötött. Nem szabott ki kötbért a késedelemért, a vakcinák árai vélhetően túlárazottak voltak, ráadásul jóval több megvásárlására kötelezte el magát (vagyis a tagállamokat), mint amire szükség volt, így rengeteg vakcina egyszerűen tönkrement és megsemmisítésre került. Ennek következtében nemrég az a döntés született, hogy a Pfizer nem szállítja le a szerződött mennyiség fennmaradó részét, de az EU-nak valószínűleg a le nem szállított vakcinák árának felét így is ki kell fizetnie.

 

Ursula von der Leyen senki által nem ellenőrzött, és senki által nem látott SMS-ekben tárgyalta le az EU számára előnytelen szerződéseket Bourlával. A Bizottság az SMS-eket nem adja ki a kezéből. A gyanú szerint összefüggés van az EU gyanús vakcinabeszerzése és aközött, hogy épp az ügylet nyélbe ütésekor kapott jól fizető állást von der Leyen férje a Pfizer leányvállalatánál. A Bizottság elnökének családja a hírek szerint az Egyesült Államokban él.

 

 hirdetes_810x300  

Rachel Hanna, az Access Info Europe NGO igazgatóhelyettese szerint sérti az EU szabályozását az, hogy a Bizottság folyamatosan elutasítja az újságírók kérelmeit az SMS-ekbe való betekintésbe.

 

A Bizottság sosem erősítette meg hivatalosan az SMS-ek létezését.

 

A szervezet szerint nemcsak a Bizottságban vannak átláthatósági gondok, hanem Nyugat-Európa több nagyvárosában is egyre zárkózottabban viselkednek a hatóságok a nyilvánossággal szemben.

 

Körkép.sk, Politico

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.