Nyitókép forrása: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

 

Sajtóértesülések szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 hadifoglyot adott át Magyarországnak – írja a Mandiner.hu.

 

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök este megjelent közleményében arról ír, hogy „őszentsége Kirill moszkvai és összoroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére, az ellenségeskedésekben részt vett kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”.

 

A tájékoztató szerint az akcióban részt vett a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának elnöke, Antal Volokolamszki metropolita és a Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov főpap is.

 

 hirdetes_300x300  

Az Index emellett idézi az RBC Ukrajna médium forrásait, akik úgy tudják, a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 hadifoglyot adott át Magyarországnak.

 

Hozzátették, a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete lenne az egyik közvetítő.

 

„Ezek a katonák mind ukrán állampolgárok. A hadifoglyok átadása semmiképpen sem Ukrajnával egyeztetve történt, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül”

 

– hívta fel egy bennfentes a figyelmet.

 

Mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!