Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista pénteken befejezte a középiskolát, és ezzel véget értek a pénteki iskolai sztrájkjai, amellyel a klímaváltozásra akarta felhívni a figyelmet.

 

„Ma érettségizek, ami azt jelenti, hogy többé nem vehetek részt az iskolai klímasztrájkon” – írta a Twitteren. Hozzátette, bár diákként már nem fog sztrájkolni, a pénteki tüntetések folytatását tervezi.

 

„Egyszerűen nincs más választásunk, mint mindent megtenni. A harc még csak most kezdődött” –tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Thunberg 2018 augusztusában kezdte első iskolai sztrájkját, amelynek során péntekenként mindig hiányzott a tanítási órákról. Ekkor a svéd parlament épülete előtt ült, és követelte, hogy tagjai tegyenek intézkedéseket a klímavédelem érdekében.

 

A tinédzser egy tanévet töltött az iskolától távol, és ezt az időt a klímaváltozás elleni küzdelemnek szentelte. 2019 augusztusában egy New York-i vitorlás kirándulással kezdte, ahol részt vett az ENSZ klímacsúcsán. Európa- és Amerika-szerte aktivistákkal találkozott, és Nobel-békedíjra is jelölték.

 

„Amikor 2018-ban sztrájkoltam, nem számítottam arra, hogy ez bármire is vezet. De hirtelen a sztrájkok globális mozgalommá váltak, amely napról napra növekszik. 2019-ben az iskolai sztrájkon több millió fiatal vett részt több mint 180 országban” – írta Thunberg.

 

A svéd aktivista szerint sok minden megváltozott 2018 óta, de „a világ még mindig rossz irányba halad”, ahol „a világ hatalmasai megengedhetik maguknak, hogy a kapzsiság, a profit és a gazdasági növekedés nevében feláldozzák a lakosság marginalizált csoportjait és a bolygót”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!